Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları
479 Sayfa
ISBN: 978-975-16-2398-0
Boyut: 16.0 x 24.0
1.Hamur
2014
(görsel: atam.gov.tr, bilgi: atam.gov.tr, librabooks.com.tr)
20 Temmuz sabahı saat 05.30′da Türk harekâtı başlamıştır; saat 06.00′da Başbakan Ecevit radyodan şu konuşmayı yapmıştır:
‘Türk silahlı güçleri Kıbrıs’a çıkmaya başladı. Kendi ulusumuzun, tüm Kıbrıslıların ve insanlığın iyiliği için Tanrı onlara yardımcı olsun. Böylelikle, insanlık ve barışa büyük hizmette bulunduğumuza inanıyorum. Askerlerimize ateş edilmemesini ve bunun kanlı bir savaşa neden olmamasını ümit ederim. Adaya savaş için değil, barış için gidiyoruz; ama yalnız Türklerin değil, Rumların da barışı için gidiyoruz.. Bu harekâtın tüm insanlığın, ulusumuzun ve tüm Kıbrıslıların iyiliği için olmasını ümit ederim. Ulusumuzu ve tüm insanlığın felaketten kurtarmasını Tanrı’dan dilerim.’
Haklı savunma içgüdüsü ile gerçekleşen iki harekât neticesinde adadaki Türk ve Rum unsurların hayatı güvence altına alınmıştır. Eserimizde, özellikle gizli İngiliz belgelerinden ve diğer kaynaklardan yararlanılarak 1974-1975 yılı olayları incelenmiştir. Eserde yer alan resmi belgelerde, ABD, Birleşik Krallık (İngiltere) ve öteki bazı Avrupalı Devletlerin, Kıbrıs sorununun kendi çıkarlarına göre çözümlenmesi için; Sovyet Rusya’nın ise , bu sorunun çözümlenmemesi ve sürmesi için ne gibi davranışlarda bulundukları; Türkiye ile Yunanistan’ın bir savaşa sürüklenme tehlikesiyle nasıl karşı karşıya kalmış oldukları ve Kıbrıs Türk ve Rum halklarının, uluslararası güç dengesinde nasıl alet olarak kullanılmaya çalışıldıkları ortaya konmaktadır.
Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından, Kıbrıs Adası’ndaki dört yüzyıllık Türk varlığını sistemli bir soykırıma (genosit) tabi tutarak tamamen silmek, imha etmek maksatlarıyla hayata geçirilen Enosis, Türkiye Cumhuriyeti’nin kararlı tutumu ve Türk askerinin kahramanlığı sayesinde engellenmiştir. Helen İmparatorluğu ideali ve Megali İdea ülküsünden (Ege Adaları, Batı Anadolu, Karadeniz Bölgesi, Bozcaada, Kıbrıs, Doğu Trakya ve İstanbul) vazgeçilmemiştir. Bu tarihi gerçeklerin bilinmesi hayati önem taşımaktadır.
Yorumlar
İlk Yorumu Ekle