Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Gemi Elektroteknolojisi

Gemi Elektroteknolojisi

Gemi Elektroteknolojisi

Yazar: Fahrettin Küçükşahin

Birsen Yayınevi

408 Sayfa

ISBN: 9789755115412

Boyut: 17.0 x 24.0

Karton Kapak – 1.Hamur

2010

(görsel: birsenyayinevi.com, bilgi: gazikitabevi.com.tr, pandora.com.tr, kitapkoala.com, birsenyayinevi.com)

Kitap Hakkında

ÖNSÖZ

Geçmişte, seksenli yıllarda, Türkiş Genel Sekreterliği, Milletvekilliği ve nihayet Çalışma Bakanlığı görevlerini başarı ile yürüten rahmetli Kpt. Emin Kul’un, başkanlığını yaptığı Türkiye Denizciler sendikasında, uzun bir süre “Eğitim Koordinatörlüğü” görevinde bulundum. Görevimin içinde sendikanın denizci üyelerinin eğitilmesi ve gemiadamları sınavlarına hazırlanması da vardı. Mesleklerinde temayüz etmiş güverte ve makine hocalarından oluşan bir ekiple ve koordinatör olarak göreve başladım. Yaklaşık 8 yıl kadar süren bu görevde, dersler ekibim tarafından verildi, sınavlar Ulaştırma Bakanlığının görevlendirdiği sınav komisyonları tarafından yapılarak, Türkiye Denizciler Sendikasının denizci üyelerinin yaklaşık %13’ü, bir üst derece gemiadamı ehliyeti alma şansını elde etti.

Başkandan önemli destek görerek, ben ve arkadaşlarım, her yıl en az 45 gün süreli ve en az iki kez yapılan kursları başarı ile sürdürdük. Bu arada, bir süre elektrik dersini okutma görevi de bana düştü. Yaklaşık 100 sayfalık bir not hazırladım, notlar sözü edilen sendikada basıldı ve kursiyerlere dağıtıldı.

Aradan uzunca bir süre geçtikten sonra, bazı yayınevi sahibi arkadaşlarım, denizcilerin, Fahrettin Küçükşahin tarafından yazılan “Gemi elektriği” kitabını aradığını söylediler, güldüm geçtim. Çünkü kariyerimde gemi makineleri konusunda birçok kitap vardı ama, elektrik konusu , başka bir disiplin olan elektrik mühendisliği dalının bir konusuydu. Ancak, IMO Model Kursları 7.04’de “Elektroteknoloji” konusu için bile, hoca olarak, kıdemli denizcilerin önerilmekte oluşu, küçük dereceli ehliyetlere sahip denizcilerin, mesleklerini uygulayışları sırasında, basit bilgileri kapsayan bir elektrik kitabına olan gereksinmeleri, beni hep düşündürdü. Son olarak, çevremin ısrarlarına dayanamayarak bir “Elektrik bilgisi” kitabı yazmaya karar verdim, Ancak, bu kitap bir makineci gözüyle elektriğe yaklaşmalı, ona dar bir açıdan bakmalı ve çalışmakta olan denizcilere sadece gemiadamları sınavları için değil, mesleklerinde de yararlı olmalıydı, Sonuç olarak, sekiz bölümden oluşan, doğal olarak, gemiadamları sınavlarına ilişkin basit kuramsal konuları da içeren, ancak konusunda iddialı olmayan, sadece zor koşullarda çalışan Türk denizcilerine yararlı olması düşünülen “Gemi elektriği” kitabım oluştu ve 2000 yılında “Akademi Denizcilik” tarafından hayata geçirildi.

Aradan yine uzunca bir süre geçti, bu kez “Gemi Elektroteknolojisi” isimli bir kitap yapmaya karar verdim. Bu kitabımda da ilk elektrik kitabımın yapımı sırasındaki kaygular ve düşünceler içinde oldum. Kitabım iddialı değil yararlı olmalıydı. Tüm öğretmen ve öğretim görevliliğim süresince, eğitim-öğretimin birkaç konusu dışında, diğer tüm konuların denize, denizciliğe yönelik olması, ben de vazgeçilmez bir tutku halindeydi. Yine teoriyi az tuttum, kapalı bir elektrik devresinin kollarındaki akımların hesaplanmasında Thevenin teoremi, süperpozisyon yöntemi vb.ini, matris cebiri ve determinantı, iki veya üç bilinmeyenli denklerin çözümlerini kullanmadım. Ancak, ülkemizde, M. Emekli Amiral M. Adnan Kaynar’ın “Gemi Elektriği dersleri” isimli kitabı istisna edilirse, hiçbir kitapta bulunmayan ve denizcilerin çok işine yarayacağına inandığım operasyon, bakım, arıza, onarım gibi konuları ayrıntılı bir şekilde işledim. Kitabımın kapsamına çok sayıda çözülmüş problem ve alıştırma ilâve ettim. Bu arada, temel elektrik formüllerinin de kitabımda bulunmasına dikkat ettim.

Sonuçta, 17 bölümden oluşan, yaklaşık 404 sayfalık ve belki de adı yadırganacak bir teknik kitap oluştu. “Gemi Elektroteknolojisi” isimli kitabım, denizcilik meslek liseleri, 7,04, 7.02 kursları ve denizcilik meslek yüksek okulları ile çeşitli üniversitelerin, denizcilik bölümü öğrencileri için kaynak kitap olabilecek bir nitelikte…

1.Mart.1960 tarihi, yaşantımda önemli bir dönüm noktası, çünkü bu tarihte, çok sevdiğim öğretmenlik mesleğine başladım. Bu önsüzü yazdığım tarihte geriye baktığımda 50 yılı aşan uzun bir süre var. Bu süre içinde on beş ayrı mühendislik konusu okuttum, otuzdan fazla makale yazdım, elinizdeki ile yazabildiğim kitap sayısı 49’a erişti. Emr-î Hak vaki olmazsa, öğretim görevliliğimin ellinci yılında, bu sayıyı elliye çıkarmayı düşlemekteyim.

Bir kitap, yazarın çevresinden destek almasıyla gerçekleşir. Bana bu desteği veren aileme, bıkmadan usanmadan çalışan, çalışmaktan yılmayan, kendisi ve çevresi ile barışık genç bir öğretim görevlisi olan Sn. Başmüh. Kemâl Demirel’e, çok sayıda kitabımın baskısını gerçekleştiren Birsen Yayınevi sahipleri Sn. Cengiz ve Bahadır beyefendilere ve kitabımın baskısını oluşturan basımevi yetkililerine kucak dolusu sevgiler ve candan teşekkürler…
Hayırlı olması dileğiyle…

F.KÜÇÜKŞAHİN – Temmuz/2010

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI