Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Meteoroloji - Atmosferimizi Anlamak

Meteoroloji - Atmosferimizi Anlamak

Meteoroloji - Atmosferimizi Anlamak

Yazarlar: Steven A. Ackerman, John A. Knox

Çevirmenler: Ceyhan Kâhya, Hatice Sema Topçu, Serim Sakarya, Kasım Koçak, Emine Ceren Kalafatoğlu Eyigüler, Sedef Çakır, Yunus Borhan, Nilüfer Şen, Ş. Sibel Menteş, Bahtiyar Efe, Özlem Baydaroğlu, Bihter Yerli, Şeyda Tilev Tanrıöver, Deniz Demirhan Barı, Sevinç Asılhan, Nilcan Akataş, Yurdanur Ünal, Hüseyin Toros, Barış Çaldağ, Mikdat Kadıoğlu

Nobel Akademik Yayıncılık

602 Sayfa

ISBN: 978-605-320-209-7

Boyut: 21.5 x 27.5

Karton Kapak

2015

(görsel ve bilgi: nobelyayin.com)

Kitap Hakkında

“Meteoroloji: Atmosferimizi Anlamak”, diğer bir deyişle havayı, hava ve atmosfer olaylarını, iklimi ve atmosferik çevremizi anlamak adlı ve amaçlı bu kitap, meteoroloji konusunda lisans eğitimi alanlar ve anabilim dalı meteoroloji olmamasına rağmen temel meteoroloji, klimatoloji ve atmosferik çevre dersi alması gerekenler için hazırlanmış temel bir kitaptır. Kitap; gerçek dünya örnekleri, uygulamaları ve merak uyandırıcı anlatımıyla öğrencilere hitap etmektedir. Bu kitap, atmosferi nasıl gözleriz ve elde ettiğimiz bilgilerle atmosferik olayları nasıl açıklarız konusuna vurgu yapmaktadır. İlk bölümlerde hava olaylarının oluşumu ile birlikte basınç, sıcaklık, nem, bulut, yağış gibi temel değişkenler ele alınmış, meteoroloji haritaları ve gözlemlerine yönelik pratik bilgiler verilmiştir. Kitabın diğer bölümlerinde atmosfer-okyanus etkileşimi, şiddetli hava olayları ve küresel iklim değişikliği gibi temel, güncel hava ve iklim konuları üzerinde durulmuştur.

Sonuç olarak bu kitap ülkemizde uçak ve uzay bilimlerinden, coğrafya, çevre, ziraat/tarım, su ürünleri, orman, afet ve acil durum, denizcilik, havacılık, sivil havacılık ve yerbilimleri fakültelerine kadar, temel meteoroloji, atmosfer, atmosferik çevre ve iklim konularını öğrenmesi gereken tüm lisans öğrencilerine hitap eden ve konunun uzmanlarınca hazırlanıp Türkçeye çevrilmiş bir kaynaktır. Aynı zamanda bu kitap, ülkemizde sayıları her geçen gün artan havayı anlamak ve kendi hava tahminini yapmak isteyen meraklı, gönüllü ya da amatör meteorologlar, pilot, yelkenci, planörcü, yamaç paraşütçüsü, denizci, dalgıç, dağcı, mağaracılar ve çevreciler için de iyi bir kaynaktır.

Meteorolojiye ve/veya Klimatolojiye Giriş dersleri için kullanılabilecek bu kitap, ülkemizde TÜBA Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğüne uygun olarak hazırlanmış ilk kaynaklardan biridir. Ayrıca İnternet uygulamalarına yönlendirmesiyle öğrencilerin dünyaya açılması, sayısız bilgi kaynağından yararlanabilmesi ve öğrenmeye teşvik etmesi bakımından da benzerlerinden farklıdır. Bu kitap pedagojik yönü ile de bir çok ödüle layık görülmüştür.

İçindekiler

BÖLÜM 1 Atmosfere Giriş 1

BÖLÜM 2 Enerji Çevrimi 30

BÖLÜM 3 Sıcaklık 61

BÖLÜM 4 Atmosferde Su 96

BÖLÜM 5 Atmosferi Gözlemlemek 141

BÖLÜM 6 Atmosferik Kuvvetler ve Rüzgâr 179

BÖLÜM 7 Küresel Rüzgârlar 210

BÖLÜM 8 Atmosfer–Okyanus Etkileşimleri: El Niño ve Tropikal Siklonlar 233

BÖLÜM 9 Hava Kütleleri ve Cepheler 275

BÖLÜM 10 Orta Enlem Siklon ve Antisiklonları 300

BÖLÜM 11 Boranlar ve Hortumlar 339

BÖLÜM 12 Küçük Ölçekli Rüzgârlar 380

BÖLÜM 13 Hava Öngörüsü 402

BÖLÜM 14 Geçmiş ve Günümüz İklimleri 442

BÖLÜM 15 İnsanın İklim Üzerine Etkileri 473

BÖLÜM 16 İklim Öngörüsü 499

-Ek 526

-Sözlük 528

-Dizin 558

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI