Yazar: Muzaffer Polat
T.C. Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kültür Yayınları – Tarih Dizisi
166 Sayfa + 9 Sayfa Röleve Çizimleri
ISBN: 975-409-112-9
Boyut: 20.3 x 28.4
Karton Kapak – Kuşe Kağıt
1997
Yazar: Muzaffer Polat
T.C. Genelkurmay Başkanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kültür Yayınları – Tarih Dizisi
166 Sayfa + 9 Sayfa Röleve Çizimleri
ISBN: 975-409-112-9
Boyut: 20.3 x 28.4
Karton Kapak – Kuşe Kağıt
1997
Osmanlı Padişahı Sultan II. Mehmed’in İstanbul’u fethinden İmparatorluğun yıkılışına ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan zamanımıza kadar uzanan dönemde zaman zaman eskimesi, zaman zaman da ihtiyaca yeterli bulunmaması nedeniyle çeşitli tarihlerde yenilenen, restore edilen ve iç mekan değişikliklerine uğrayan, bugünkü haliyle önceleri Bahriye Divanhanesi, daha sonra sırasıyla Bahriye Nezareti, İstanbul Bahriye Kumandanlığı ve Marmara ve Boğazlar Deniz Kolordu Kumandanlığı, günümüzde de Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Karargahı olarak kullanılan bina, Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır.
Sultan Abdülaziz dönemine kadar yapılanlar da dahil olmak üzere denizcilere, mekan olmuş bu tür yapıların Bahriyemiz tarihinde önemli bir yer işgal etmeleri ve deniz tarihimize damgalarını vurmuş bulunmaları, değerlerinin önemle vurgulanmasının nedenini açıklığa kavuşturmaktadır. Özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemlerine ait çeşitli hatıralar ile bir çok idari ve siyasi gelişmeye sahne olmuş bulunan Divanhane, adeta canlı, yaşayan bir tarihtir. İçerisinde, zor dönemlerde alınan güç kararların ve modern zamana geçişin izlerini görmeniz, hatta seslerin duymanız olasıdır.
Divanhanenin gerek deniz tarihimiz içindeki yeri; gerekse binanın mimari özellikleri ile ilgili olarak yapılan bu çalışmanın mensuplarımıza ve araştırmacılara yararlı olacağı inancı ile başta araştırmacı yazar Muzaffer Polat olmak üzere emeği geçenlere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı camiası adına teşekkürlerimi sunarım.
Güven Erkaya
Oramiral
Deniz Kuvvetleri Komutanı
İÇİNDEKİLER III
ÖNSÖZ V
BİRİNCİ BÖLÜM
Tarihte Divanhane-i Amire 1-26
İstanbul Muavenet-i Bahriye Grubu 27-30
İKİNCİ BÖLÜM
Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’nın Mimari Özelliği 33-59
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
A. Bahriye Nazırlığı 63-67
B. Bahriye Nazırlığı, İstanbul Bahriye Kumandanları, Marmara ve Boğazlar Kor Komutanları, Kuzey Deniz Saha Komutanları 68
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Tersane (İstanbul) Konferansı 71-144
BEŞİNCİ BÖLÜM
Haliç Konferansı 147-149
ALTINCI BÖLÜM
Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bina Planları 153-164
Kaynakça 165
YEDİNCİ BÖLÜM
Mimari Röleveleri
Yorumlar
İlk Yorumu Ekle