Yazarın Kendi Yayını
228 Sayfa
ISBN: 9789944078818
Boyut: 20.0 x 29.0
2008
(görsel: denizhaber.com, bilgi: kitapdenizi.com )
Gemi inşa endüstrisindeki son gelişmeler ve ilerlemeler dikkate alınarak hazırlanmış bu kitap, temel bilgilere ilaveten en son sistem dizayn ve yapıları kapsamaktadır. Örneğin ülkemizde gemi inşa sanayinde mevcut olmayan LPG ve LNG gemilere, Flap’li dümenlere, Becker dümen sistemlerine, Kort Nozul sistemlere, Voith Scheneider hem dümen hem pervane sistemlerine, konteynerler için Gantry kreynlerine, pod’lu pervane sistemlerine aktif fin stabilizerler konularına değinilmiştir. Ayrıca yeni tip konteyner gemilerine ve sistemlerine, çift cidarlı dökmecilere, fast ferry’lere, RO-RO’lara (PCC, PCTC, ROPAX, CONRO, ROLO, LOLO), tüm tanker sistemlerine ve yapılarına, kimyasal tankerler ve yapılarıda dahil olmak üzere, soğutuculu gemilere (Refeers), general kargo gemilerine, yolcu gemilerine detaylı olarak yer verilmiştir.
Gemilerin havalandırma (Tanker dahil), soğutma ve izolasyon konuları da detaylı olarak anlatılmıştır. Gemilerin kargo, balast, sintine ve yangın devrelerini, korozyon kontrolü ve anti-fouling (coatingler) sistemleri, Gross tonaj, Net tonaj hesaplamaları, Fribord düzeltmeleri ve yangın koruyucu A,B ve C sınıfı perdeler de anlatılmıştır.
Geminin ilk başta temel dizaynına ve yapısına değinilerek, gemi tiplerinin gelişimine geçilmiş, klas kuruluşları ve sörveyleri anlatılmıştır. Gemi çeliğinden ele alınmış, gemiye etki eden stresler anlatılmış, gemi inşası ve kızaktan indirme konusuna değinilmiş ve tersanelerdeki kaynak / kesme işlemleri ile kaynak pratiği ve testi anlatılmıştır.
Gemi yapısı konularında ise dip yapılar, borda kaplama sacı ve yapıları ve posta düzenlerinden başlanarak güverteler, ambar ağızları, mezarnalar ve çeşitli tipteki ambar kapakları ele alınmış, perdeler (ondüle ve stifnerli), deep tanklar, şaft tüneli ve dikmelerden bahsedilmiştir. Gemilerin baş, kıç yapıları ve yaşam mahalli konularına değinilmiş, genel olarak yükleme donanımları da karışık yük gemileri bölümünde anlatılmıştır. (Giriş bölümünden)
Yorumlar
İlk Yorumu Ekle