Yazar: Cezmi Yurtsever
Yazarın Kendi Yayını
144 Sayfa
ISBN: 9786056856310
Boyut: 13.5 x 21.0
Karton Kapak – 2. Hamur
2018
(görsel: akademisyen.com, bilgi: cezmyurtsever-ukurovatrkmenlerive.blogspot.com, dr.com.tr, akademisyen.com)
Tarihçi Cezmi Yurtsever, ABD Kongre Kütüphanesi ve Osmanlı Arşivi, Genelkurmay ATASE Arşivlerinde yaptığı araştırmalardan elde ettiği belge ve bilgilerle Kurtuluş Savaşı’nı Başlatan İlk Ateş emrinin Adana’dan verilmesi konusunu anlatan “İlk Ateş” kitabını yayınladı.
“Mustafa Kemal Paşa, Mondros Antlaşması’nın imzalandığı 30 Ekim günü akşam üzeri Afrin’den Adana’ya sabaha kadar süren bir yolculuk yaptı ve Adana’da Yıldırım Orduları Grup kumandanlığı görevini Liman von Sanders’ten teslim aldı. Adana’da kaldığı günlerde tarihçi Niyazi Ramazanoğlu ile yakın temaslarda bulundu, bölgenin Türklüğü hakkında bilgiler aldı. 3 Kasım tarihinde İskenderun Liman kumandanından aldığı bilgilerde Fransız ve İngiliz mayın arama ve savaş gemilerinin Anadolu’da işgali başlatmak üzere İskenderun limanına çıkarma yapacaklarını haber aldı.
İLK ATEŞ EMRİ 05 KASIM GÜNÜ VERİLDİ.
İskenderun limanına yaklaşan İngiliz savaş gemisine 5 Kasım 1918 tarihinde ve ikindi üzeri saat 16.00 civarında ateş emri verildi ve bir İngiliz gemisinin batırıldı. Bu konudaki gelişmeleri Osmanlı Sadrazamı Ahmet İzzet Paşa’ya telgraf ile bildirdi. Mondros Mütarekesi şartlarına göre “kural dışı” olarak İngiliz gemisine ateş açılması ve bir geminin de batırılması Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatan en önemli olaydır. Gelişmelerden rahatsız olan İngiliz İşgal Kumandanlığı’nın karşı çıkması ve şikayeti üzerine Mustafa Kemal Paşa, aynı gün (05 Kasım) akşam üzeri aktif görevinden alınmıştır.
İlk Ateş Emri’nin verilmesi Adana’nın işgal günlerine kadar geçen Ekim-Aralık 1918 tarihleri içinde yaşanan olayları açıklayan Genelkurmay Arşivi ATASE Arşivi’ne 65 adet belgeye ulaştım. Belgelerin çoğunda Mustafa Kemal imzası ve “gizlidir” yazısı var.
Elde ettiğim bilgi ve belgelerle yazdım Kurtuluş Savaşı’nı Adana’da başlatan “İlk Ateş” kitabını.
Yorumlar
İlk Yorumu Ekle