Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Eğitim Tarihi Açısından Osmanlı Donanması'nın Beden Eğitimi Yönetmeliği/Programı - Donanmanın Terbiyye-i Bedeniyye Ta’lîmatnâmesi

Eğitim Tarihi Açısından Osmanlı Donanması'nın Beden Eğitimi Yönetmeliği/Programı - Donanmanın Terbiyye-i Bedeniyye Ta’lîmatnâmesi

Eğitim Tarihi Açısından Osmanlı Donanması'nın Beden Eğitimi Yönetmeliği/Programı - Donanmanın Terbiyye-i Bedeniyye Ta’lîmatnâmesi

Ortak Çalışma Eseri

Çevirmenler: Deniz Astsubay Okul Müdürü Nail Efendi, Müdür Yardımcısı Teğmen Diresel Efendi

Hazırlayan: Yaşar Kop

Özgür Yayınları

346 Sayfa

ISBN: 978-975-447-984-3

2024

Kitap Hakkında

Bu çalışmada, orijinalinde Alman Donanması için kaleme alınan ve bir nevi beden eğitimi kitabı olan Terbiyye-i Bedeniyye Risalesi’nde özellikle Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’nda birçok cephede çarpışmasına rağmen faydalı olabileceğini düşündüğü bir kitabı tercüme ettirmesinin önemi üzerinde durulmakla birlikte, kitabın içerisinde bulunan askeri talimlere yönelik detaylar verilmiş, aslı ise kitabın sonuna eklenmiştir. Böylece hem eğitim tarihi, hem askerî tarih ve hem de beden eğitimi gibi alanlarda çalışanlarla, diğer ilgililere yönelik bir ipucu vermesi bakımından faydalı olacağı umulmaktadır.
Araştırmanın örtük gayesi, aslında kitabın tanıtılmasına yöneliktir. Çünkü böylesi bir çalışmanın gün yüzüne çıkartılması Ali Emiri tarafından 1915’lerde sahafın tozlu rafları arasından bulunup günümüze ulaşan Divan-ı Lügati’t Türk’ün bulunma gayesi ile en azından örtüşmeye teşebbüs ettiği düşünülmektedir.
Bu kitapta yer alan fakat izahatı gerektiren kelimeler için kısa bir sözlük ilave edilmiştir. Transkripsiyonu yapılan Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınan kitabın/risalenin içerik ile çizim ve/veya şekilleri olduğu gibi korunmuştur.
1916 yılında Almanca’dan Osmanlı Türkçesine çeviren ve bir nevi asıl tebriki ve takdiri hak eden dönemin Deniz Astsubay Okulunun Müdürü Nail Efendi ve Müdür Yardımcısı Teğmen Diresel Efendi’yi minnetle yâd etmek isterim.
Eserin tekrardan yayım hayatına katılmasına vesile olan eşim Sayın Mecbure KOP Hanımefendiye ve KAÜ Dede Korkut Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden müdür yardımcılığımı da yapan Dr. Öğretim Üyesi Sayın Fatih KILIÇ Bey’e teşekkürlerimi sunarım.
Son olarak, kitapta resimlerle ifade edilen, basitten karmaşığa jimnastik ve kültürfizik hareketlerinin önemi, zamanımıza da ışık tutmakta ve dönemi daha iyi idrak etmeye vesile olmaktadır. Eserin ifadesi ile “hayat harekettir” düsturunu unutmamak ve her daim sağlıklı ve esen kalmak umuduyla…
Prof. Dr. Yaşar KOP
Kars-9 Aralık 2024

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI