Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Denizciler - Yelkenli ve Buharlı Çağın Emektarları

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Denizciler - Yelkenli ve Buharlı Çağın Emektarları

Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Denizciler - Yelkenli ve Buharlı Çağın Emektarları

Yazarlar: Serdar Başaran, Levent Düzcü

Kriter Yayınevi

180 Sayfa

ISBN: 978-605-9336-16-1

Boyut: 16.0 x 23.5

Amerikan Bristol Kapak – Kitap Kağıdı

2016

(görsel: dr.com.tr, bilgi: kriteryayinevi.com, kitapyurdu.com)

Kitap Hakkında

Türk Denizcilik Tarihinin modernleşme içindeki yeri nasıl tayin edilebilir?

Bir başka ifade ile Türk denizciliğinin son iki yüz elli yılındaki reform çabalarını dikkatli izlemenin en iyi yolu/yöntemi nedir?

Şüphesiz bu sorulara çok farklı cevaplar vermek mümkündür. Ancak en önemli cevaplardan birinin, bahriyeye ömür verenlerin hayatlarına bakmak olduğu varsayılabilir. Türk Denizcilik Tarihini açıklamanın önemli yollarından biri, denizcilerin biyografik anlatılarını yapmaktan geçmektedir. Böylece, bahriyeli insan hikâyeleri üzerinden, yelkenli çağın başlangıcından buharlı çağın son zamanlarına kadar olan Türk Denizcilik Tarihi birtakım cevaplarını bulacaktır.

Elinizdeki kitap bu düşüncelerle ortaya çıkmıştır. Biri, diğerinin devamı olsa da, ikisi de birbirinden ayrı teknolojik dünyanın gemi türü olan yelkenli ve buharlı gemilere uzun yıllar emek veren bahriyelilerin denizciliğe olan katkılarını belirlemeye çalışmak; gemi teknolojisinde yaşanan dönüşümü de anlamanın bir yolu olabilir. Bu kitap; yelkenliden buharlı çağa, denizcilerin hayat hikâyelerinden bir denizcilik tarihi çıkarma çabası/yöntemi olarak görülebilir.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI