Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Atatürk'ün Savarona'da 56 Günü

Atatürk'ün Savarona'da 56 Günü

Atatürk'ün Savarona'da 56 Günü

Yazar: Sinan Onuş

Frekans Yayınları

176 Sayfa

ISBN: 9786250006795

Boyut: 13.0 x 21.0

Karton Kapak – 2. Hamur

2022

2022

(görsel: pankusyayinlari.com, bilgi: odakitap.com, pankusyayinlari.com)

Kitap Hakkında

Atatürk’ün son nefesini verdiği Dolmabahçe’de neler yaşadığı birçok eserde ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Ancak bu sürece gidilirken Atatürk’ün “çocuklar gibi heyecan içinde” gelişini beklediği Savarona yatında geçirdiği 56 gün ve orada yaşadıkları neredeyse hiç bilinmemektedir.

Oysa Savarona yatındaki bu 56 gün, Türkiye Cumhuriyeti’nin yüce kurucusunun özel tarihinde önemli anları barındırmaktadır.

Elinizdeki kitapta yer alan bu anlardan biri, Barbaros Hayrettin’in türbesinin etrafının yanı sıra Eminönü’ndeki Yeni Cami’nin çevresinin de düzenlenmesidir.

Ebedî Şef, Savarona’da kaldığı dönemde İstanbul Valisi’ni birden fazla kez yata davet ederek İstanbul’un imar işlerini takip etti. İlk olarak da Yeni Cami’nin etrafındaki binaların yıkılmasını emretti. Mimar Davud’un asırlara meydan okuyan Koca Sinan sisteminde inşa ettiği caminin etrafındaki binalar, Ebedî Şef’e göre, eseri gölgeliyordu.

1939 yılında İkdam gazetesinde yayımlanan “Atatürk’ün Savarona’daki 56 Günü” yeniden yayına hazırlanırken dizi yazıda anlatılanlar, dönemin başka gazetelerinden kupürler ve fotoğraflarla desteklenmiş, böylece okur tarihte bir yolculuğa çıkarılmıştır.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI