Yazar: Osman Öndeş
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
332 Sayfa
ISBN: 9786053600633
Boyut: 13.0 x 19.5
Karton Kapak – 2. Hamur
2011
(görsel: iskulturyayinlari.com.tr, bilgi: istanbulkitapcisi.com, iskulturyayinlari.com.tr)
Emeklilik Sicil numaram; 02.771.480
Kan Grubum: O Rh+
Öyle yazlar oldu. Böyle kışlar gördük. Nice yazlar, nice kuşlar artık çok gerilerde, denizin ufkunun çok ötesinde onlar… Bundan böyle kan grubunun anlamı da kaldı mı ki!
1923 Cumhuriyet’in kuruluşuyla başlayan denizcilik serüvenine İkinci Dünya Savaşı’nda, Tunç Şilebiyle aldığı görevini yerine getirmek için çetin sınavlardan geçen, etrafını çevreleyen suları cephesi olarak gören bir kaptanın anıları… Osman Öndeş’in kaleminden, denizlerin efsanevi kaptanı Şefik Gogen’in hatıraları, Türk denizciliğinin gelişim evrelerini köprü üstünden anlatıyor… 1950’li yıllara damgasını vurmuş yolcu gemisi Ankara’nın unutulmaz süvarisi… Bu gemide kimler seyahat etmedi ki.. Reşat Nuri, Refik Halit, Yahya Kemal, Claude Farrere .. ve daha niceleri..
Yolun açık olsun..
Seferlerin hayırlı olsun..
Anma beni uğradığın felaketlerle birlikte, benden uzaklaş… Felaketleri, faciaları enginlerde yok eyle!
Şefik Gogen – 1964
Şefik Gogen (1902 -1989) Mardin’de dünyaya gelen denizyollarının efsanevi kaptanı, asker bir aileye mensuptu. İlköğrenimini İstanbul’da Frerler Okulu’nda tamamladıktan sonra İstanbul Sultanisi’ne girdi. Macaristan’da ziraat öğrenimi görmüş olan Şefik Kaptan, 1920 yılında İstanbul’a döndü ve ailesinin karşı çıkmasına rağmen o sıralarda yeni açılmış olan Ticaret Bahriyesi Mektebi’ne yazıldı. 1923 yılında bu okuldan mezun olunca Mülazım Kaptan olarak zamanın meşhur gemisi Gülnihal’e atandı. Gülnihal, Karadeniz, Mersin, İzmir, Ege, Bartın, Ülgen, Tunç, Aksu, İstanbul gemilerinde çalıştıktan sonra, 1949 yılında Ankara Gemisi süvariliğine tayin edilen Şefik Kaptan emekliliğine kadar gemisinden ayrılmadı ve süvari olarak büyük hizmetler ifa etti.
Yorumlar
İlk Yorumu Ekle