Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Tarihin Tozlu Raflarında Kalmış Hisler - İlhak

Tarihin Tozlu Raflarında Kalmış Hisler - İlhak

Tarihin Tozlu Raflarında Kalmış Hisler - İlhak

Yazar: Züleyha Karaman

Berikan Yayınevi

272 Sayfa

ISBN: 978-625-6428-90-4

Boyut: 16.0 x 24.0

Karton Kapak

2023

Kitap Hakkında

Lefkoşa’da Baf Kapısı’ndaki Türk askeri garnizonunda hazin bir bayrak merasimi yapıldı. 308 yıldır burç üzerindeki direkte dalgalanan Türk bayrağı törenle selamlanıp indirildi, yerine82 yıl Kıbrıs’ta dalgalanacak olan İngiliz bayrağı çekildi…

“Bu meydan, Türk bayrağının 1878’degözyaşları arasında indirildiği, İngiliz bayrağının çekildiği meydandır. Bu meydan, Kıbrıs Türkünün silaha, süngüye karşı yumruğunu havaya yükselttiği, göğsündeki imanla, ‘direneceğim, savaşacağım, çünkü Anavatan’a güveniyorum’ dediği meydandır…”

“Sevgili Kıbrıslı kardeşlerim, sorunlarınızı ben çözmeyeceğim, Türkiye çözmeyecek, sorunlarınızı siz kendiniz çözeceksiniz. Özgürlüğün gereği budur. Özgürlükle birlikte gelen yeni sorumluluğun gereği budur. Ama, sorunlarınızı çözerken, Türkiye’den bekleyebileceğiniz yardımların nasıl olması gerektiğini de biz kararlaştırmayacağız. Sizlerden öğreneceğiz…”

“Türkiye, Kıbrıs’ın doğal garantörüdür. Türkiye’ye Kıbrıs’ın garantörlüğü yetkisini hukuk meselelerinden öte tarih vermiştir, coğrafya vermiştir. Tarih değiştirilmedikçe, Türkiye’nin garantörlük hakkı da değiştirilmeyecektir…”

“Kıbrıs Türkü olarak ve onun temsilcileri olarak nihaî hal çaresinin Anavatanımıza ilhak olduğunu anlıyoruz. Bu özlemi duyuyoruz. Ancak, dünya siyasî konjoktürü içerisinde bunun zamanının tesbiti Anavatan Hükümeti’nin tesbitine kalmıştır”

“Yasama Meclisi, siyasal nihai çözüm şekli olarak Kıbrıs Türk toplumunun Anavatanla birleşmesi ve bütünleşmesini benimser. Ancak asgarî çözüm şekli olarak bugünkü koşullarda coğrafi ayrılığa dayalı çözüm yolunu kabul eder.”

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI