Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Deniz İpek Yolu Ve Kaşifler Çağının Öncüsü Amiral Zheng He

Deniz İpek Yolu Ve Kaşifler Çağının Öncüsü Amiral Zheng He

Deniz İpek Yolu Ve Kaşifler Çağının Öncüsü Amiral Zheng He

Yazar: Vehbi Kara

Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık – KDY

164 Sayfa

ISBN: 9786257719155

Boyut 13.5 x 19.5

Karton Kapak

2020

(görsel ve bilgi: kitapyurdu.com)

Kitap Hakkında

Siz onu tanımazsınız. Türk Deniz Kuvvetleri ise hiç bilmez. Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve denizcilik tarihi ile ilgilenen resmi kuruluşlarda da adını duyamazsınız. Çünkü Hazreti Muhammed Aleyhissalatü Vesselam’ın neslinden gelen seyyidlerle ilgilenmezler. Onlar sadece uydurma kahramanları cilalamakla meşguldürler.

Dünya üzerinde de bu büyük amirali bilen onun akıllara durgunluk veren büyük seferlerini anlayabilen çok az sayıda insan vardır. İşte bu kitap sayesinde kendisi hakkında birkaç kelime öğrenmiş olacaksınız.

Büyük Amiral Zheng He, Türk ve Arapların yetiştirdiği dünyanın en büyük denizcilerinden bir tanesidir. Asıl ismi Muhammed Hasan Şemsettin’dir. Dedeleri Buhara’dan gelmiştir. Uzakdoğu ve Çin’de Ma He ve San Bao olarak bilinir.

Çin’in en önemli Ming Hanedanı İmparator Yonglo, kendisine devlet yönetimindeki başarısından dolayı “Zheng” unvanını vermiştir. Bu nedenle Çin tarihi kayıtlarında ve Uzakdoğu ülkelerinde “Amiral Zheng He” olarak tanınmaktadır.

Dünyada birçok insan adını ilk defa 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları sayesinde duymuştur. Çin Devleti yapmış olduğu yedi büyük deniz seferi ve dünya barışına yaptığı katkılarından dolayı bu büyük amirali dile getirmiştir. Keşifler Çağının Öncüsü olarak bilinen Amiral Zheng He’nin hayat hikâyesi emsalsizdir. Çok güzel senaryolara konu olacak kadar zengin ve maceralı bir geçmişi vardır. Zheng He, seyahatlerine 1405 yılında başlayarak Kristof Kolomb’dan 87 yıl, Vasco da Gama’dan 92 yıl, Ferdinand Magellan’dan ise tam 114 yıl önce keşiflerine başlamıştı. Öyle ki 1405 ile 1433 yılları arasında gerçekleştirdiği 7 seferde diğer kâşiflere göre filo ve gemici sayısı bakımından da büyük fark atmıştı.

Batılılar pusulanın ne olduğunu bilmezken Zheng He, astronomik metotları ile okyanus ötesi seferler yapıyordu. Üstelik çok büyük deniz filosuna ustaca kumanda edecek yöntemler geliştirmişti.

Bakın Zheng He hakkında neler söylenmiş: Hollandalı J.J.L. Duyvendak, henüz 15. Yüzyıldaki bu seyahatlerden övgü ile söz ederken İngiliz tarihçi Joseph Needham Çin tarihinin en önemli kişisi olarak Zheng He’yi ileri sürmektedir. Japon Terada Takanobu ise o asırdaki seyahatlerin insanoğlunun başardığı işlerin en büyüğü olduğunu iddia etmektedir. Keşifler çağında elde edilen başarıların Zheng He’nin bir yüzyıl öncesinde yaptıkları ile mukayese edildiğinde “sönük kalmakta” olduğunu söylemektedir.

Bugün kültürel ve sosyal politikalar ile Çin’deki Müslümanların huzur ve refahı için uğraşmaya çalışmamız gerekiyor. Deniz İpek Yolu gibi Demir İpek Yolu’da bu konuda çok önemli bir fırsat olup ülkemiz içinde çok önemli bir projedir.

Bu kitapta çok daha fazla detaylar mevcuttur. Vesselam…

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI