Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Ege Denizi Depremi Raporu (30.10.2020)

Ege Denizi Depremi Raporu (30.10.2020)

Ege Denizi Depremi Raporu (30.10.2020)

Yazarlar: Halit Cenan Mertol, Tolga Akiş, Gökhan Tunç

Hiperlink Yayınları

116 Sayfa

ISBN: 9786257499484

Boyut: 13.5 x 21.0

Karton Kapak – 2. Hamur

2021

(görsel:dr.com.tr, bilgi: pegem.net)

Kitap Hakkında

Deprem, Türkiye’nin vazgeçilmez bir gerçeğidir. Ülkemizde yaklaşık olarak her iki yılda bir yıkıcı, üç yılda bir ise çok yıkıcı depremler meydana gelmektedir.

30 Ekim 2020 tarihinde, yerel saat ile 14:51:23’de merkez üssü Sisam Adası açıkları olan, İzmir şehir merkezine yaklaşık 70 km uzaklıkta ve yerin 16.5 kilometre derinliğinde aletsel büyüklüğü AFAD verilerine göre Mw=6.6 olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin hemen sonrasında Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden oluşan teknik ekip, depremden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmuştur. Depremden dolayı özellikle İzmir’in Bayraklı ilçesi ile civarındaki yerleşim yerlerinde yer alan bazı betonarme yapılarda yıkılmalar ve ağır hasarlar meydana gelmiştir. Bu kitapta depremin yarattığı yıkım ve hasarların nedenleri araştırılmış, depreme dayanıklı yapı tasarımı ve inşaatında nelere dikkat edilmesi gerektiği örneklerle incelenmiştir. Bunların yanı sıra meydana gelecek depremlerin yapılarda yaratacağı yıkımların nasıl önlenebileceğine yönelik tavsiyelerde bulunulmuş depremlerin afete dönüşmemesi için alınacak tedbirlere değinilmiştir.

Amacımız geçmişten alınan dersle yine geçmişi tekrar etmemek ve inşaat mühendisliğinin hayatımızdaki vazgeçilemez önemine değinerek insanlığın hizmetine yardımcı olacak daha sağlam ve daha dayanıklı yapıların temel ilkelerini bir kez daha meslektaşlarımıza anlatmaktır.

 

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI