Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Gemi Acenteliği Eğitimi

Gemi Acenteliği Eğitimi

Gemi Acenteliği Eğitimi

Editör: Neslihan Başarslan

Ortak Çalışma Eseri

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yayınları

351 Sayfa

ISBN: 978-605-137-367-6

2019

(görsel ve bilgi: denizticaretodasi.org.tr)

Kitap Hakkında

ÖNSÖZ

Son yıllarda dünyada ve Türkiye‘de denizcilik sektöründe meydana gelen gelişmelerin uygulamaya konulması nedeniyle denizcilik alanında yasal kurallar ve mevzuat değişikliği meydana gelmiştir. Değişen bu mevzuattan en çok etkilenen hizmet sektörlerinin başında gemi acenteliği sektörü gelmektedir. Bu sektör, denizciliğin ve suyolu taşımacılığının temelini oluşturur.

Gemi acenteliği, çok kapsamlı derin ve uzmanlık gerektiren bir meslektir. Uluslararası kurallara göre yükü, gemiyi ve limanı bir araya getirerek uluslararası ticaretin bir halkasının oluşturulmasını sağlayan bir hizmet dalıdır. Bu hizmet ancak bilgi ve eğitimle gerçekleştirilebilir.

Gemi acenteliği konusunda ilk defa T.C Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından 31.10.2005 tarih ve 25982 sayılı R.G. ile ‘Gemi Acenteleri Hakkında Yönetmelik’ yayınlanmış ve bu yönetmeliğin ilgili maddelerine dayanılarak ‘Gemi Acenteleri Eğitim Yönergesi’ çıkarılmıştır. Gerek yönetmelik ve gerekse yönerge hükümlerinin uygulanmasında görev almak üzere İMEAK Deniz Ticaret Odası ile Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından ‘Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu Üyeleri’ atanmıştır. Atanan üyeler, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği himayesinde kısa bir zaman diliminde ‘Gemi Acenteliği Eğitimi’ adlı kitabı hazırlamış ve bu kitap Odamız tarafından 2007 yılı Eylül ayında yayınlanmıştır.

Aradan geçen yedi yıl içinde denizcilik alanında uluslararası ve ulusal mevzuatın değişmesinden dolayı kitabın revize edilmesi zorunlu hale gelmiştir. Yine Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği himayelerinde gerek Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu Üyeleri gerekse Eğitim Seminerlerinde ders veren eğitmenlerin destekleriyle ‘Gemi Acenteliği Eğitimi’ adlı kitabın güncel hale getirilmesi şart olmuştur. Her zaman olduğu gibi bu kitap, Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği tarafından tekrar gözden geçirilmiş ve basılmasına karar verilmiştir.

Denizcilik eğitimi ve bilgi konusunda bir kaynak kitap olma niteliği kazanan bu kitabın gemi acenteliği konusunda çalışan ve bu çalışmayı meslek edinen kişilere faydalı olmasını diler saygılarımı sunarım.

Taner KIRAN

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Bağlantı:

https://www.denizticaretodasi.org.tr/Media/SharedDocuments/yayinlar/IMEAK_GEMI_ACENTE_EGITIM_KITABI.pdf

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI