Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Ceberut Martin

Ceberut Martin

Ceberut Martin

Yazar: William Golding

Çevirmen: Fadime Kahya

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları – Modern Klasikler Dizisi

192 Sayfa

ISBN: 9786254053290

Boyut: 12.5 x 20.5

2. Hamur

2021

(görsel: iskultur.com.tr, bilgi: dr.com.tr, iskultur.com.tr)

Kitap Hakkında

Bir deniz kazasından kurtulan Britanya donanması mensubu Christopher Hadley Martin, Atlantik okyanusunun  ortasında bir ölüm kalım mücadelesinin ardından yalnızca hava durumu haritalarında görülen kayalık bir adacığa çıkar. Muazzam bir hırsla yiyecek ve temiz su bulmak, potansiyel kurtarıcılar tarafından fark edilmek için  zekâsına ve eğitimine başvurarak hayata tutunmaya çalışırken geçmişin anı ve görüntüleri zihnine musallat olur. Adacığın tek sakini olarak kendi kendine konuşarak geçirdiği uzun saatlerden sonra korkunç yazgısını kavrayacaktır. Giderek akıl sağlığını yitirmeye başlamasıyla gördüğü halüsinasyonlar onu bir varoluş krizine  sürükler.

Golding‘in kurduğu bu çok katmanlı dünyada yanılsamalar ve en çılgın hayaller bile gerçek gibi görünür. Roman sürekli yinelenen akıl sağlığı ve delilik, gerçeklik ve gerçekdışılık temaları eşliğinde okuru insan zihninin gizli kovuklarında gezindirir. Golding okuru bütün hikâyeyi yeniden gözden geçirmeye zorlayan sarsıcı finalde “teknik açıdan muazzam bir büyücülük” sergilemiştir.

William Golding (1911-1993): “Bugünün dünyasında insanlık durumunu aydınlatan” romanlarıyla 1983″te Nobel Edebiyat Ödülü‘ne değer görülen Golding, Corwall‘da dünyaya geldi. Marlborough Grammar School‘da ve Oxford‘daki Brasenose College‘da eğitim gördü.

1935’te Salisbury‘deki Bishop Wordsworth’s School‘da ders vermeye başladı. 1940’ta İngiliz Kraliyet Deniz  Kuvvetleri‘ne katıldı. Alman savaş gemisi Bismarck‘ın batırıldığı harekâtta bulundu. İlk romanı “Lord of the Flie”s  (Sineklerin Tanrısı) birkaç yayıncı tarafından reddedildikten sonra 1954’te yayımlandı. Büyük ilgi gören roman 35 dile çevrildi. “Rites of Passage” (1980; Geçiş Törenleri) adlı romanıyla Booker McConnell Ödülü‘nü kazanan yazarın diğer önemli yapıtları arasında “The Inheritors” (1955; Vârisler), “Free Fall” (1959; Serbest Düşüş), “The Spire” (1964; Kule), “The Pyramid” (1966; Piramit) ve “Darkness Visible” (1979; Görünür Karanlık) sayılabilir.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI