Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Rusya - Batı Kıskacında Türkiye'nin Enerji Güvenliği

Rusya - Batı Kıskacında Türkiye'nin Enerji Güvenliği

Rusya - Batı Kıskacında Türkiye'nin Enerji Güvenliği

Yazar: Şeref Çetinkaya

Kamer Yayınları

272 Sayfa

ISBN: 9786257073172

Boyut: 13.5 x 21.0

Karton Kapak – 2. Hamur

2020

(görsel: imge.com.tr, bilgi: babil.com, imge.com.tr)

Kitap Hakkında

Doğu Akdeniz, Karadeniz, Suriye, Irak, Libya… Türkiye’nin son yıllarda çetin bir mücadeleye giriştiği bu alanlar, jeopolitik olarak önem gösterse de temelde mücadele noktaları olmalarındaki en önemli etkenlerin başında enerji konusu gelmektedir. Orta Doğu coğrafyası ve Hazar Bölgesi’nin enerji zenginliğine, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de keşfedilen yeni enerji rezervleri de eklendiğinde bu mücadele kaçınılmaz olmaktadır. Türkiye’nin coğrafi olarak bu bölgelerin merkezinde olması hem fırsat hem de çok çeşitli tehditler anlamı taşımaktadır.

Doğu Akdeniz’de gerçekleştirilen arama-tarama ve sondaj faaliyetleri sonucunda bu bölgede çok büyük enerji rezervlerinin bulunduğu ortaya çıkmıştır. Öyle ki Doğu Akdeniz’deki gaz rezervi Türkiye’nin 70-80 yıllık gaz ihtiyacına yanıt verebilecek seviyededir. Bu nedenle Doğu Akdeniz artık bölgesel olmaktan çıkmış, küresel bir mücadele merkezi haline gelmiştir.

Türkiye, gaz arama-tarama çalışmalarını Karadeniz’de de sürdürmekte ve son olarak Karadeniz Ereğlisi Tuna-1 bölgesinde 320 milyar metreküp (Türkiye’nin yıllık doğal gaz ihtiyacı yaklaşık 50-52 milyar metreküp seviyesinde) civarında doğal gaz keşfedildiği devletin en üst makamları tarafından açıklanmıştır.

Türkiye ve yakın coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, önümüzdeki yıllarda da bölgenin mücadele merkezi özelliğini koruyacağına işaret etmektedir. Bu düşünce ile enerji güvenliği konusunun son derece önemli olduğu ifade edilebilir. Enerjiye sahip, enerji hatlarını kontrol edebilen, enerji piyasalarında aktif bir görünüm sergileyebilen Türkiye dileği ile…

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI