Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Bozcaada İskenderun Arası Ege Ve Akdeniz Koyları

Bozcaada İskenderun Arası Ege Ve Akdeniz Koyları

Bozcaada İskenderun Arası Ege Ve Akdeniz Koyları

Derleyen: Semih Dinler

Çeviriler: Neylan Dinler

Haritalar: Ahmet Öztürk

Yazarın Kendi Yayını

Boyut: 21.0 x 29.6

Spiralli Karton Kapak – 1. Hamur

1986

Kitap Hakkında

BAŞLARKEN…

Eskiden ben Ege ve Akdeniz kıyılarında tatilini teknede geçiren kişiler kıyılarımızı yeterince tanımamaktan şikayetçidirler. Yetmişli senelerin sonlarına doğru, bu kıyılarda araştırma yapıp gerekli bilgileri toplamak arzusundaydım. Fakat işim nedeniyle bu kadar çok vakit ayıramayacağımı gördüm ve yabancı yayınları takip etmeye başladım. Bizim kıyılarımızla ilgili Alman, İngiliz ve Fransız yayınları özellikle 1982 senesinden itibaren fazlalaştı. 1984 senesinde memleketimizin yegane denizcilik ve yelken mecmuası (Yelken Dünyası) hazırlanırken arkadaşım Mesut Baran’ın isteği ve değerli eşim Neylan’ın tercüme destekleri sayesinde Yelken Dünyası’nın orta sayfasına Ege Kıyıları yazı dizisini hazırlamaya başladık. 1986 senesi sonuna doğru elimizde biriken bilgileri bir kitap halinde toplamak fikri birçok kişiden bize aktarıldı ve desteklendi. Bu kitap hazırlanırken; pek çok amatör düşünce gerçekleştirildi. Kitabın cildinin olmayışı eleştirilere neden oldu. Halbuki pek çok ciltli kitabı, seyir esnasında kullanırken, tam olarak açamazsınız ve çoğu tekrar kapanır. Bu benim için önemli idi, çünkü bu sayede genel haritaların sol tarafa açılması ve seyretmeyi düşündüğünüz koyları kolayca görmeniz mümkün olacaktı. Sayfa düzenlemesinde üst taraflardaki işaretler, seyretmekte olduğunuz bölgedeki korunma, demirleme ve malzeme tedariki konusunda uzun uzun yazı okumadan hemen görebilmeniz açısından hazırlandı. Bu şekillerin izahlı kılavuzunu arka kapağın içinde bulacaksınız. Ümit ederim oldukça karışık olan ve zaman alan bu çalışmamız size kolaylık sağlar. Bazı noktaları burada izah etmem gerekecek; mesela, havaalanı işareti, teknenizi bırakabileceğiniz güvenli bir limanı olan yerlere konmuştur. Aslında çok daha fazla koydan, hatta belki daha yakın mesafeden havalarına ulaşmak mümkündür ama teknenizi onlarda terkedemezsiniz. Sığınmak zorunda kaldığınızda hata kaldıramayacağını düşündüğüm için, koyların ve limanların değişik hava şartlarında korunması konusunda belki bin katı davrandım (Pek çok koyda kısmen kapalı işareti vardır). PTT işaretlerinin altında temin edebildiğimiz otomatik arama kodlarını koyduk, aynı şekilde, bölgesel radyo istasyonları sayfasında da pek çok radyo istasyonunun telefon numarasını bulabileceksiniz, bunların haberleşmenizde yardımcı olacağına inanıyorum. Demirleme işaretlerini ise, bir koya veya limana girerken gerekli hazırlıklarınızı önceden yapabilmeniz düşüncesi ile hazırladım.

Bu arada batı ve güney sahillerimizde sizi rahat ettirecek küçük bir noktayı burada belirtmek isterim. Günün belirli saatlerinde tekneniz arı ve eşek arısı hücumuna uğrayabilir. Bunun en kolay çözümü teknenizin burun tarafına işe yaramayan bir balık veya et parçası asmanızdır. Tüm arılar ona toplanır ve siz teknenin arka kısmında rahat edersiniz.

Sizlere marinalarımızda ilgili daha fazla bilgi vermek arzusunda idik. Fakat maalesef bütün marina müdürlerine yazdığımız mektuplardan, sadece Kemer Marinası Müdürü’nden, o da 2 ay gecikmeyle ve kitabın baskıya girmesine bir gün kala, bit telex notu, alabildik. Marinalarımızın son durumlarını bu nedenle size aktaramıyoruz, özür dileriz.

Bu kitap hazırlanırken tüm çalışanlar ve destekleyenler amatör bir ruhla, kıyılarımızda tatillerini geçirecek denizi seven kişilere bir hizmet vermek amacı ile çalıştılar. Önce tercümeleri ile bana büyük destek olan ve nereeyse yabancı dil birliğine pişman olan eşim Neylan’a, harita çalışmalarında gözleri bozulacak dereceye gelen Ahmet Öztürk’e, böyle çalışmaya sebep olan Mesut Baran’a, Polimarin büro ekibine ve temin ettiği bilgiler, maddi ve manevi desteği için babam Orhan Dinler’e vebu çalışmada her türlü emeği geçenlere teşekkür ederim.

Denizlerimizde bizim için de seyredin.

Semi DİNLER 1986 ‘

İçindekiler:

-Bölgesel Radyo İstasyonları

-Bozcaada – İzmir Körfezi Arası 1-22

-İzmir Körfezi 23-30

-İzmir Körfezi – Sığacık Arası 31-46

-Sığacık – Kuşadası Arası 47-58

-Kuşadası – Güllük Körfezi Arası 59-62

-Güllük Körfezi 63-80

-Gümüşlük Civarı 81-84

-Gökova Körfezi 85-106

-Hisarönü Körfezi 107-118

-Sömbeki Körfezi 119-122

-Karaburun – Marmaris Arası 123-134

-Marmaris – Fethiye Arası 135-140

-Fethiye Körfezi 141-152

-Fethiye – Kaş Arası 153-162

-Kaş – Finike Arası 163 -170

-Finike – Antalya Arası 171-180

-Antalya – Alanya Arası 181-188

-Alanya – Anamur Arası 189-194

-Anamur – İncekum Arası 195-208

-İncekum – Deliburun Arası 209-220

-Deliburun – Akıncı Burnu Arası 221-230

-Alfabetik İndeks 231-233

-Referanslar 234

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI