Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

1930-2010 İzmir Yelken Sporunda 80 Yıl

1930-2010 İzmir Yelken Sporunda 80 Yıl

1930-2010 İzmir Yelken Sporunda 80 Yıl

Yazar: Macit Buluç

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yayınları

412 Sayfa

ISBN: 978-9944-60-900-5

Boyut: 24.6 x 33.4

Şömizli Ciltli Kapak – Kuşe Kağıt

2010

Kitap Hakkında

ÖNSÖZ

“Denizci Millet, Denizci Ülke” sloganını bizler her platformda ifade etmeye, denizci ülke olmanın yararlarını, ülke ekonomisine getirisini ve deniz ticaretinin küresel bir sektör olduğunu belirtmeye çalışıyoruz. Diğer taraftan, benzer ülkelerde de görüldüğü ve benimsendiği gibi, deniz ticaretinde söz sahibi olabilmek için öncelikle denizi tanımak ve ne şekilde değerlendirilmesi gerektiğini bilmek gerekiyor. Deniz sevgisini aşılamanın en kolay yolunun da deniz sporlarından geçtiğini, öncelikle deniz sporlarını yapan gençlere, sporculara, bu spora emek veren kimselere ve yöneticilere sahip çıkmanın gerekli olduğunu biliyoruz.

işte bu nedenle yelken sporu gibi ülkemizde de çok benimsenen bir spor dalına senelerce emek verenlerden biri olan Sayın Macit Buluç‘un, Başkanlığımıza yaptığı ilk başvuruyu değerlendirirken bu düşünceden hareket edilmiştir. Arşivinde bulundurduğu bilgi ve belgelerin bir kitap haline getirilmesiyle, özellikle İzmir’de yelken sporuna gönül verenler ve başarı sağlayanlar için bir jest yapılacağı, geçmişten bugüne kadar kendilerinin saygı, minnet ve şükranla hatırlanacağı düşünülmüştür.

Bu bakımdan, “İzmir Yelken Sporunda 80 Yıl” adı verilmesi uygun görülen ve yelken sporu bünyesinde çeşitli hizmetlerde bulunarak özellikle 1984-1991 yıllarında uzun süre Federasyon Başkanı olarak görev yapan Macit Ağabeyimiz tarafından derlenen çalışmaları takdirle karşıladığımızı ve emeklerinin kitap haline getirilmesine aracı olduğumuz için mutluluk durduğumuzu belirtmek isteriz.

Bu kitabın, yelken sporuna gönül verenleri bir kere daha hatırlanmasına vesile olduğu ve bugün genç sporcuları teşvik edici nitelikte görüldüğü için beğenileceğini umarız. Deniz Ticaret Odası olarak yalnız yelken değil, bütün deniz sporlarında daha nice gençler ve yöneticiler yetiştirmesi için kulüplerin, federasyonun, ilgili makamların çalışmalarına her zaman destek olmak, faaliyetlerimizin başında yer almaktadır.

Saygılarımla,

Geza Dologh – DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

İçindekiler:

-Atatürk ve Türk Sporu 05

-Önsöz – Geza Dologh 13

-Giriş – Macit Buluç 15

-Bölüm 1 – İzmir’in Özet Tarihi / Tarih’te İzmir 17

-Bölüm 2 – İlk Türk Denizcisi Çakabey / Denizlerde İlk Türk 21

-Bölüm 3 – Türk Yelkencilik Tarihi / Türk Yelken Sporu Tarihi 27

-Bölüm 4 – Türk Olimpiyat Tarihi ve Bugünü / Ülkemizde Modern Sporun Başlangıcı 45

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI