Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Libya Türkiye'nin Denizden Komşusudur - Doğu Akdeniz'de Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya'nın Rolü

Libya Türkiye'nin Denizden Komşusudur - Doğu Akdeniz'de Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya'nın Rolü

Libya Türkiye'nin Denizden Komşusudur - Doğu Akdeniz'de Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasında Libya'nın Rolü

Yazar: Cihat Yaycı

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Yayınları

150 Sayfa

ISBN: 9786056853494

Boyut: 13.5 x 21.0

Karton Kapak – Kitap Kağıdı

2019

(görsel: asam.org.tr, bilgi: urun.n11.com, kitapyurdu.com, veryansintv.com)

Kitap Hakkında

Doğu Akdeniz’de deniz alanlarının sınırlandırılmasında Libya’nın rolü… Soğuk Savaş’ın üzerinden yirmi yılı aşkın zaman geçmesine karşın küresel ve bölgesel ölçekteki belirsizlikler ve kırılımlar devam etmekte, denizler de bu gelişmelerden payına düşeni almaktadır.

Doğu Akdeniz’de bölgesel güvenlik ortamı, çok uzun bir süredir bu deniz alanını çevreleyen ya da bizzat içinde bulunan kara parçalarında yaşanan sorunların deniz ortamına yansımaları ile biçimlenmektedir.

Deniz ortamında keşfedilen yeni doğalgaz ve petrol kaynaklarının araştırılması ve işletilmesi, Doğu Akdeniz’de başta kıyıdaş ülke ve yönetimler olmak üzere uluslararası aktörlerin iştahlarını kabartmış, deniz yetki alanları sınırlandırma faaliyetlerinin hızlanmasına neden olmuştur. Böylece, genel eğilimin aksine ilk kez deniz kaynaklı bir sorun Doğu Akdeniz’de temel bir sorun haline gelmiştir.

Türkiye’nin, Doğu Akdeniz2deki hak ve menfaatlerinin garanti altına alınması ve gelecek nesillerinin ekonomik refahının sağlanması amacıyla, bölgedeki ülkeler ile arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına dair antlaşmaların bir an önce akdedilmesi önem arz etmektedir.

Doğu Akdeniz’de karşılıklı kıyıları bulunan ve derin tarihsel ilişkilere sahip Türkiye ve Libya’nın, denizlerde yaşanan paylaşım mücadelesindeki meşru haklarını korumak ve bölgede oyun kurucu aktör olduklarını bir kez daha hatırlatmak için bir an önce karşılıklı olarak deniz yetki alanlarına yönelik sınırlandırma yapması zaruridir.

Bu nedenle yakın dönemde Doğu Akdeniz’de meydana gelen gelişmeler, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatleri, bu hakların hukuki temelleri okuyuculara sunulmuştur. (Arka Kapaktan)

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI