Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Kıbrıs - Türk Barış Harekatı -1974

Kıbrıs - Türk Barış Harekatı -1974

Kıbrıs - Türk Barış Harekatı -1974

Yazar: Murat Tevfik Tenşi

Berikan Yayınevi

327 Sayfa

ISBN: 978-605-68488-8-9

Boyut: 14.0 x 21.0

1. Hamur

2018

(görsel: berikanyayinevi.com.tr, bilgi: dr.com.tr, berikanyayinevi.com.tr)

Kitap Hakkında

Akdeniz’in doğusunda yer alan Kıbrıs adası, gerek stratejik durumu ve jeopolitik konumuyla, gerekse 307 yıl boyunca Türk milletinin hâkimiyetinde kalmış olmasından kaynaklanan etnik ve kültürel mirası ileTürkiye için önemli bir pozisyondadır. Anadolu’ya olan yakınlığı ile Ada’da yaşayan Türkler, Kıbrıs’ı Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası haline getirmekte ve her zaman Türkiye için değerli kılmaktadır.

19.Yüzyıldan başlayarak Büyük Yunanistan projesi için ortaya atılan “Megali İdea” fikri kapsamında, Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini hedefleyen “Enosis” anlayışı nedeniyle Kıbrıs Türk’ü, zulüm ve katliamlara maruz kalmaktaydı. Ayrıca Ada’da etkisini artıran Rum-Yunan hâkimiyeti, her geçen gün Türkiye’nin güney sınırında potansiyel bir dış tehdit unsuru haline dönüşmekteydi.

Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs sorununun barışcıl yöntemlerle çözülmesi için çok uğraştı. Bütün siyasi ve hukuki yolları denendi. Sabırlı bir tavırla yıllarca Ada’nın ve Kıbrıs Türk’ünün huzuru için uğraştı. Ancak ne yazık ki barışcıl yöntemlerin tamamı sonuçsuz kaldı. Türkiye, tüm iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen bütün gayretleri neticesiz kalıp Ada’daki durum tahammül edilemez hale gelince, huzur ve barış için “1974 Kıbrıs Barış Harekâtı” ile Ada’ya müdahale etmek zorunda kaldı.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI