Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs - 1963-1974

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs - 1963-1974

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs - 1963-1974

Yazar: Ulvi Keser

Türk Kızılayı Yayınları

620 Sayfa

2013

(görsel ve bilgi: kizilay.org.tr)

Kitap Hakkında

21 Aralık 1963 tarihi Kıbrıs yakın tarihine Kanlı Noel olarak geçer. Adada yaşayan Kıbrıs Türklerini topyekün ortadan kaldırmak ve adayı bir Yunan adası haline getirmek için hazırlanan Akritas Planı isimli korkunç plan çerçevesinde başlatılan Rum saldırıları Kıbrıslı Türklerle Rumların Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğü altında birlikte kurdukları 16 Ağustos 1960 tarihli Kıbrıs Cumhuriyeti’nin fiilen sona ermesine neden olur. Bu tarihten sonra Kıbrıs Türkleri için acı, ıstırap, esaret, göç ve ablukalar altında yeni bir mücadele dönemi başlar.

Can, mal ve namus derdine düşen çaresiz insanların nispeten daha güvenli bölgelere göç etmeye başlamasıyla çadır köyler ve mahalleler oluşmaya başlar. Kızılay’ın olayların başlamasının hemen ardından devreye girmesiyle Kıbrıs Türklerinin acıları bir nebze olsun dinmekle birlikte 20 Temmuz 1974 tarihinde bu insanları çok zor ve kötü şartlarda geçecek bir mücadele dönemi beklemektedir.

Her zaman olduğu üzere Kızılay’ın Kıbrıs’a yönelik ilk yardım hastanesi, sahra hastanesi, kan bankası, sağlık ekipleri, çadır, battaniye, gıda maddeleri, giyecek, malzemeler ve ihtiyaç duyulan her türlü eşyayla ilgili yardım ve destekleri ırk ayrımı gözetilmeksizin adada yaşayan herkese yönelik olarak yürütülür ve Kızılay’ın adada görevlendirdiği personeli de bu hassas noktaya en üst derecede riayet eder. (Arka Kapak)

Bağlantı: 

https://kizilay.org.tr/Upload/Dokuman/Dosya/92007586_kizilay-belgeleri-isiginda-kibris-1963-1974-profdrulvi-keser.pdf

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI