Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Akdeniz'in Kıyısında İzmir Körfezi

Akdeniz'in Kıyısında İzmir Körfezi

Akdeniz'in Kıyısında İzmir Körfezi

Editörler: Ayşe Filibeli, Güzel Yücel Gier

İzmir Akdeniz Akademisi Yayını

328 Sayfa

ISBN: 978-975-18-0261-3

2018

(görsel ve bilgi: izmeda.org)

Kitap Hakkında

Akdeniz sunduğu olanaklar, zenginlikler ve farklılıklar sayesinde çeşitli uygarlıkların yeşerdiği önemli bir coğrafya olmuştur. Akdeniz’de yaşam; doğaya, kültüre, tarihe dayanır. İzmir Körfezi etrafında yerleşim alanı bulan İzmir, özgün bir Akdeniz kıyı kenti olma özelliğini taşır.

Birçok dilde, “Karaların ortasındaki deniz: Mediterranean Sea” olarak adlandırılan Akdeniz eko­sistemi, insan ve karasal kaynaklı çevresel baskılara karşı, değişik coğrafik konumları bünyesinde taşıdığı için biyolojik anlamda çok zengin özelliğe sahiptir. Bu bağlamda, Akdeniz’in kıyısında yer alan İzmir kentinin yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin temsilcilerini ağırlamasının en büyük nedenlerinden biri, İzmir Körfezi’dir. İzmir, yüzyıllardır işlevini yitirmeyen bir liman şehri olma özelliğiyle, kendi nüfusuyla beraber Türkiye ekonomisinde önemli yer tutan Ege Bölgesi şehirlerinin, Dünya’ya açıldığı bir kapı niteliğindedir.

İzmir Akdeniz Akademisi, “Akdeniz’in Kıyısında” başlığı altında; Körfez’in doğal, kültürel, tarihsel unsurlarını barındıran bir dizi panelin ev sahipliğini üstlenmiştir. Paneller boyunca, İzmir Körfezi ekseninde ekolojik zenginliklerin, tarihin ve ekonomik değerlerin İzmirlilerle paylaşılması, Körfez ile ilgili farkındalığın artırılması amaçlanmıştır.

Bağlantı:

https://www.izmeda.org/yayimlar/dosyalar/AkdenizinK%C4%B1y%C4%B1s%C4%B1nda_%C4%B0zmirK%C3%B6rfezi_e_Kitap.pdf

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI