Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Felsefe Yelken Ve Caz

Felsefe Yelken Ve Caz

Felsefe Yelken Ve Caz

Yazar: Asiye Koray Bendon

Tura Yayınları

198 Sayfa

ISBN: 9786055014940

Boyut: 13.5 x 21.0

Karton Kapak – 2. Hamur

2017

(görsel: dr.com.tr, bilgi: nobelkitap.com, kitapyurdu.com, dr.com.tr)

Kitap Hakkında

Bu bir öykü ya da roman değil. Kimi zaman üst üste binen, kimi zaman iç içe geçen, iki farklı öykünün seyrinde ilerleyen deneme-günce türünde “kurgusal“ bir çalışma.

Yazar olmaya çalışan bir kadının, bir taraftan bu serüveninin seyir defterinin sayfalarını çevirirken, aynı anda “aşk“ adına sürdürdüğü “kahraman“ arayışındaki sorgulamalarına, çatışmalarına tanık oluyoruz. Yazar bu serüveni sırasında, hayatı anlamlandırma çabasına “blues/caz“ eşliğinde keyifli bir yelken seyri yaptırıyor. Filozofları, yazarları, roman ya da film kahramanlarını, bluez/caz müzisyenlerini teknesinin güvertesine konuk ederken, onları bir deniz feneri ya da şamandıra gibi kullanarak, okuru düşünmeye davet ediyor.

Fonda caz, elde hayatın anlamını çözmüş bir felsefe kitabı, denizin yumuşak koynunda ılık, sessiz, sakin, huzurlu bir yolculuğa çıkıyoruz diye hemen sevinmeyelim. Bu yolculuk çetin geçecek. Kadın kahraman sayıklamalarını değil- düşünce dehlizlerindeki gezintisini ve s(us)uşlarını anlatırken, biz de kendi dehlizlerimize doğru yol alacağız. Tüm bunların arka planında kitap, bir arayış serüvenidir. Ona “düşünen kadın“ diyelim. Ne saldırgandır ne sakin, ne asidir ne uyumlu, ne gelenekçidir ne modern, hem hassastır hem acımasız, hem aşıktır hem uzak… Karakterinin uzlaşmacı tarafı ile başkaldıran yanı arasında bocalar, bocalattırır. Onun özgünlüğü, duyarlılığı da bu iç çekişmeden, çatışmadan beslenir. O kavgalarını hissedip onları tanır, sahiplenir.“ – Yezdan Nur

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI