Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Bir Bodrum Hikayesi - Mehmet Yavaş - Süngercim

Bir Bodrum Hikayesi - Mehmet Yavaş - Süngercim

Bir Bodrum Hikayesi - Mehmet Yavaş - Süngercim

Yazar: Halis Açacak

Yazarın Kendi Yayını

211 Sayfa

ISBN: 978-605-66530-0-1

Karton Kapak – 1. Hamur

Boyut: 14.0 x 21.0

2016

Kitap Hakkında

ÖNSÖZ

Elinizdeki kitabı uzun sayılacak bir çalışmanın sonucunda oluşturduk. Görünüşteki konusu Mehmet Yavaş’ın anıları gibi olsa da, aslında Bodrum’un bir dönemini sergilemeye çalıştık.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini dünyaya açan Mehmet Kaptan, Babaanne ile annenin aşırı düşkün yetiştirme tarzı ile oldukça şımarık ve tembel bir çocuk olarak sokağa bile çıkarılmadan büyütülmüş. Ne zaman doğa ve deniz ile baş başa kalmış, yavaş yavaş kişiliği gelişmiş, kıvrak zekası ile kendine yeni bir yön çizmiş. Aslında genlerinde bulunan deniz sevdası, böylece ‘kara sevdaya’ dönüşmüş, yaşamı boyunca ondan ayrılamamış. Ancak bu kara sevda karşılıksız kalmamış, deniz, onun her döneminde, her başı sıkıştığında yanı başında yerini almış. Karanlık günlerinde önünü aydınlatmış, geçim kaynağı olmuş, toplum içinde hatırlı bir insan olma yolundaki gelişmesine yardım etmiş. Bu sayede Mehmet, basit bir aynacı, kürekçi iken, uluslararası üne sahip, Akdeniz ve Ege’yi avucunun içi gibi bilen, turizmci bir kaptan olmuş. Elbette bu gelişmede, onun hoşgörülü, sevecen, insancıl, gelişmeye açık, insanlar arasında fark gözetmeyen, basit ve pratik yolları iyi kullanması nedeniyle problemleri çabuk ve kolay çözen bir insan oluşunun da önemi büyüktür.

Mehmet Kaptan’ı merkeze koyup, çerçevesinde Bodrum’u anlatmaya gayret ettik. Yörenin gelenek ve göreneklerini, insanlarını, insani ilişkilerini, turizmin gelişmesini dillendirdik. Hatta bazı konular tartışılarak dikkatleri o konu üzerine çekmeye çalıştık.

Bodrum Limanında bir tek Hollanda bayraklı tekne görülmezken, Hollandalıların Bodrum’u nasıl da komşu kapısı yaptığının öyküsünü anlattık. Hollanda basınında çıkan YENİ BİR DÜNYA: BODRUM… GİDİN KEŞFEDİN haberlerini koyduran Mehmet Kaptan’ın ülke turizmine ne denli hizmet ettiğini gözler önüne serdik. Yurt dışındaki ‘turizm fuarları’nın hiçbirini kaçırmayarak stant açma çalışmalarından söz ettik.

Kısacası Mehmet Kaptan’ın yaşam savaşındaki başarısı, genelde Ülke turizminin, özelde de Bodrum turizminin başarısı olduğunu vurgulamaya çalıştık.

Bütün bunları başarabildik mi? Bunu sizler söyleyeceksiniz. Mehmet Kaptan’la birlikte oluşturduğumuz bu eseri beğeninize sunuyoruz.

Halis AÇACAK

 

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI