Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Turgut Reis - Malta Kuşatması Ve Son Sefer

Turgut Reis - Malta Kuşatması Ve Son Sefer

Turgut Reis - Malta Kuşatması Ve Son Sefer

Yazarlar: Osman Öndeş, Ernle Bradford

Aksoy Yayıncılık – Show Kitap

191 Sayfa

ISBN: 9789758263707

Boyut: 13.5 x 20.0

Ciltli Kapak – 1. Hamur

1998

(görsel: idefix.com, bilgi: idefix.com, kadimkitap.com, ilknokta.com)

Kitap Hakkında

Mazi bizimdir. Eğer mazimize sahip çıkmazsak, çağlar boyunca elde edilen başarılar kadar, bozgunların temelinde yatan gerçekler de bilinmeyecektir. Hatta büyük Türk denizcisi Turgut Reis’in, neden Trablusgarp liman kentinde bin türbede yattığı hatırlanmayacaktır. Günümüzde, “Turgut Reis” Bodrum’da bir kasabanın adıdır. Oradaki büstü neden denize değil de karaya bakar bakar, bilinmez!.. Menteşe iline bağlı, Sıralovaz Yarımadası’nın Karadağ köyünden gelen bir Türkmen kızının oğlu olduğunu bilen bile yoktur!” diyor Osman Öndeş bu kitabında. Sözlerini şöyle sürdürüyor: “1565 yılında, Malta gibi Hıristiyanlığın kalesi haline gelen ve Saint John Şövalyelerinin son barınağı olan ada, beş aydan fazla bir süre Osmanlı donanması, kara kuvvetleri ve ayrıca Turgut Reis gibi bir denizcinin yönetimindeki filo tarafından kuşatılmıştır. Bu kuşatma, dünya askerlik tarihinde, eşine belki de hiç rastlanılmaz bir çıkarma ve kuşatma harekatı lojistiği olarak görülmektedir.

“Turgut Reis – Malta Kuşatması ve Son Sefer” Osman Öndeş’in uzun araştırmalar sonucu kaleme aldığı özgün bir kitaptır. Ernle Bradford’un “The Great Siege – 1565” adlı araştırması bu kitabın çıkış noktasıdır. Osman Öndeş, Malta’ya giderek, uzun arşiv çalışmaları yapmıştır ve araştırmaları sonucu bu tarihi belgeyi oluşturmuştur.

Malta Kuşatması’nın Osmanlı tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Salt, askeri bir savaş olarak ele alınması yanlıştır. Kudüs’ten, Bodrum’dan ve Rodos’tan atılarak en sonunda Malta Adası’na yerleşmek zorunda kalan Haçlı zihniyetin koyu dindar Hıristiyan savaşçıları Saint John Şövalyelerinin intikam, kin, nefret ve zulüm sahnelerini yansıtır. Günümüzde bir soylular lokali olan Marsa’daki kulübün engin arazileri altında gömülü binlerce Türk askerinin varlığı bilinmektedir.

Aksoy Yayıncılık Show Kitap “Tarih Dizisi”nden çıkan “Turgut Reis- Malta Kuşatması ve Son Sefer”, binlerce insanın gözünü kırpmadan ölüme gidişini anlatan bir kahramanlık destanıdır. Bu “Kanlı Kuşatma”yı ilgiyle okurken, pek çok bilinmeyeni öğrenecek ve “Büyük Bozgun”ların altında yatan tarihi gerçeklere tanık olacaksınız.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI