Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

İstanbul'da Deniz Sefası

İstanbul'da Deniz Sefası

İstanbul'da Deniz Sefası

Ortak Çalışma Eseri

429 Sayfa

ISBN: 978-605-4642- 78-6

Boyut: 24.0 x 28.0

2. Hamur

2018

(görsel: peramuzesi.org.tr, bilgi: idefix.com, peramuzesi.org.tr)

Kitap Hakkında

İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji sergisi, İstanbul halkının deniz ve yüzmeyle olan ilişkisini, kültürel ve sosyolojik olarak inceliyor, 19. yüzyılın ikinci yarısında deniz hamamlarıyla başlayan serüvenin 20. yüzyılın ortalarına kadar olan dönüşümlerini mercek altına alıyor.

Sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu başta olmak üzere kurumsal ve özel koleksiyonlardan faydalanılarak bir araya getirilen fotoğraflar, yazılı basın ürünleri, efemera, videolar ve müzikler vasıtasıyla suyla iç içe bir kent olan İstanbul’un, önceleri yalnızca ticaret, seyahat ve manzara gibi nosyonları çağrıştıran denizle Batılılaşmanın etkisine rağmen ancak tahta perdelerle sınırlanmış deniz hamamları ile temasa geçip, Cumhuriyet’le birlikte denizin yeni anlamlar kazanmasına, kent halkının boş zaman değerlendirme normlarındaki değişimine, toplumsallaşmasına değinen, Cumhuriyet’in yaşam tarzındaki köklü dönüşümlerini simgeleyen bir belgesel niteliği taşıyor.

Sergiye eşlik eden kitapta ise İstanbul’un denizle ilişkisini 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyıl ortalarına farklı yönlerden ele alan üç makale bulunuyor. Serginin küratörlüğünü de yapan Zafer Toprak’ın İstanbulluların denizle ilişkisi üzerinden toplumsal bir dönüşümü irdelediği makalesine Gökhan Akçura’nın deniz ve eğlence kültürüne odaklanan makalesi ile Meltem Ö. Gürel’in İstanbul’daki mimari müdahalelerle halkın denizle ilişkisini yan yana ele aldığı makalesi eşlik ediyor.

 

İçindekiler:

-Sunuş – Suna, İnan & İpek Kıraç 7
-Deniz Hamamından Plaja Bir Nostaljinin Öyküsü – Zafer Toprak 8
-İstanbul Plajlarında Yaşam – Gökhan Akçura 86
-İstanbul Kıyılarında Toplumsal Dönüşümün Mimari İzleri: Deniz Hamamlarından Modern Plajlara- Meltem Ö. Gürel 130
-Katalog 170

Yorumlar

  • Yazan: Guloya Berkan

    Çok güzel bir eser.

Yorum Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI