Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Balıkçılık Yöneticisinin El Kitabı

Balıkçılık Yöneticisinin El Kitabı

Balıkçılık Yöneticisinin El Kitabı

Editörler: Kevern L. Cochrane, Serge M. Garcia

Çeviri Editörü: Mustafa Sarı

Nobel Akademik Yayıncılık

536 Sayfa

ISBN: 978-605-320-574-6

Boyut: 17.0 x 24.0

2017

(görsel ve bilgi: nobelyayin.com)

Kitap Hakkında

Balıkçılık dünya çapında, yüz milyonlarca insan için temel besin kaynağı, iş ve rekreasyon alanı, dış ticaret ve daha başka bir sürü alanda fayda sağlayan bir sektördür. Balıkçılığın bu kadar önemli katkılarına rağmen, balıkçılık yönetimindeki tecrübelerimize göre sürdürülebilirliğin oldukça fakir olduğu, dünya çapında en iyi yönetildiği düşünülen balıkçılıklarda bile ciddi ekolojik, sosyal veya ekonomik sorunların en az biri ya da üçü birlikte görülmektedir. Bugünkü geldiğimiz noktada balıkçılıktan sağlanan faydanın devam edebilmesi, iklim değişikliği gibi gelecekte karşılaşılacak streslerle baş edebilmesi için balıkçılık ve akuatik ekosistemin korunması yönünde küresel bir ilgi vardır.

Balıkçılık yönetimi, sürdürülebilirlik bağlamında balıkçılık aktivitelerinden bugünkü faydayı sağlarken gelecekteki faydaları da garantiye alan bir süreçtir. Geniş anlamda kabul gören hedef, balıkçılık kaynaklarından yararlanırken tüm faydanın bu jenerasyonda elde edilmesinden çok, gelecek jenerasyonların da dikkate alınması yönündedir. Balıkçılık yönetimi bazı durumlarda bunu başarırken, çoğu zaman başaramamaktadır.

Bu kitap balıkçılık yönetiminin geniş ve oldukça kompleks görevlerine rehberlik etmeyi ve genel bir kabul olarak ihtiyaç duyulan bilgilerin temininde yaşanan eksiklikleri iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Konular, bireysel, resmî veya gayriresmî grup olarak balıkçılığı yönetecek modern balıkçılık yöneticisi için hayati olan teknikler, araçlar ve bunlarla ilişkili konuları kapsamak üzere beş ana kısımda ele alınmıştır. Bu kısımlar girişi takiben şöyle sıralanmıştır:

Kısım I’de balıkçılığın birincil boyutları biyolojik, ekolojik, sosyal ve ekonomik olarak ele alınmıştır.

Kısım II’de balıkçılığın kurumsal özellikleri ve yasal durumuna göz atılmıştır.

Kısım III’te bir balıkçılıktan beklenen hedeflere ulaşmak için balıkçılık yöneticilerinin sahip olması gereken araçlar ve donanımlar açıklanmıştır.

Kısım IV’te göstergelerin bilimsel bilgi içindeki rolleri ve referans noktalar tartışılmıştır.

Kısım V’te balıkçılık yönetiminin uygulanması ve küçük ölçekli balıkçılık aktivitelerinin özel ihtiyaçlarıyla ilgili konular ele alınmıştır.

Kitapta balıkçılık yönetişimiyle ilgili güncel durum, iyi uygulama örnekleri ve yönetişimin geleceğine ilişkin özet bilgilerin yer aldığı bir bölüm mevcuttur.

Balıkçılık yönetiminde önemli bir yayın olan bu kitabın, balıkçılık yönetimi alanında hâlen aktif olarak çalışanlar ile balıkçılık yönetimine ilgi duyan yöneticiler ve bilim insanlarına faydalı olacağı düşünülmektedir. Balıkçılık ve akuatik bilimlerle ilgili araştırma kuruluşları ve üniversitelerin kütüphanelerinde mutlaka bulunması gereken bir kitap olduğunun altı çizilmelidir.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI