Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Tirebolulu Denizciler (Geçmişten Günümüze, Kaptan, Lostromo, Çarkçı, Tayfa)

Tirebolulu Denizciler (Geçmişten Günümüze, Kaptan, Lostromo, Çarkçı, Tayfa)

Tirebolulu Denizciler (Geçmişten Günümüze, Kaptan, Lostromo, Çarkçı, Tayfa)

Yazar: Ayhan Yüksel

Arı Sanat Yayınevi

320 Sayfa

ISBN: 9786055021450

Boyut: 16.5 x 23.5

Karton Kapak – İthal Kitap Kağıdı

2016

(görsel ve bilgi: arisanat.com)

Kitap Hakkında

Tirebolu, sahil yolu geçmeden ve ulaşımın ağırlıklı olarak karayolu ile yapılmadığı yıllarda limanında motorların, mavnaların, kayıkların çekili olduğu, Han Kahvesi’nde denizci/ balıkçı taifesinin ufku gözlediği, sohbet ettiği, denizcilikle ilgili bitmez tükenmez anıların anlatıldığı Doğu Karadeniz Bölgesi’nin şirin bir kıyı kasabası görünümünde idi.

Tirebolulu denizciler, Karadeniz sahilinde birinci sınıf gemicileri teşkil ederdi. Şehrin XX. yüzyıla kadar varlıklı zümresi arasında bulunan denizciler sadece mal taşımacılığı ile değil, ticaretle de meşgul olurlardı.
Denizle iç içe olan bu denizciler Osmanlı döneminde özellikle “gemicilik yapmak üzere” İstanbul’a geldiler ve Kasımpaşa’da Kulaksız’ı, Galata’da Çeşme Meydanı’nı ve Arap Câmi semtlerini mesken tuttular. Seyr-i Sefâin ve Şirket-i Hayriyye gibi idarelerde ve özel kumpanyalarda kömürcü, ateşçi, vinççi, makinist/çarkçı, lostromo, serdümen, kaptan olarak görev yaptılar. Bilhassa teknik bir beceri gerektiren çarkçılıkta başarılı oldular.
Belediyemizin bir kültür hizmeti olarak yayınladığı elinizdeki bu kitap, İstanbul’a gelen Tirebolulu denizcileri, bahriye subaylarını, Ertuğrul şehitlerini, yelkenli gemi kaptanlarını anlattığı gibi “bir sahil kasabasının’ zaman içinde nasıl dönüşüm göstererek denizden koptuğunu da gözler önüne koymaktadır.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI