Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği

Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği

Konteyner Deniz ve Liman İşletmeciliği

Editör: Murat Erdal

Beta Yayınevi

460 Sayfa

ISBN: 9786053338635

Boyut: 18.5 x 23.5

Kuşe Kapak

2017

(görsel: muraterdal.com, bilgi: muraterdal.com, seckin.com.tr, betayayinevi.com)

Kitap Hakkında

Önsöz

Dünya ticaretinin gelişmesinde konteyner köklü bir değişim meydana getirmiştir. Konteyner, her şeyden önce paletin oynağı rol gibi taşınan eşyanın emniyetli, güvenli ve daha az maliyetlerle sevk edilmesini sağlamıştır.

Konteyner kıtalar arası kapıdan kapıya eşya teslimat vizyonunu getirmiştir. Bu etki kuşkusuz küresel ticaretin büyümesinde büyük rol oynamıştır. Birim katma değeri yüksek ürünlerin hızla dünya pazarlarına sevk edilmesi, konteyneri ekonomide stratejik bir konuma yükseltmiştir.

Konteyner, taşıma türleri arasında geçişteki elverişliliği; denizyolu-demiryolu ve karayolu entegrasyonlarındaki katkıları ile sahada hızla yaygınlaşmıştır.

Deniz ekonomisi içerisinde konteyner bağlantılı tüm paydaşlar; liman işletmecileri, hat sahipleri, ihracatçılar, ithalatçılar, lojistik firmaları, forwarderler, acenteler, altyapı tedarikçileri ve kanun koyucu (devlet ve ilgili organları ile bağlı bulunan uluslararası anlaşmalar) bir bütündür.

Ülkemizde, bu alanda son yirmi yılda kat edilen mesafeyi değerlendirirken, tüm deniz ekonomisi paydaşlarının gelişimine ve sektörün evrimleşmesine bütüncül olarak bakmak gerekir. Bu süreçte, ilk olarak Ulaştırma Bakanlığı teşkilat yapısı ve mevzuatı değişmiştir. Denizciliğe verilen önem çok net bir biçimde kendisini göstermiş ve yeni ismi ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hayata geçirilmiştir.

Özel sektör, son dönemde konteynerin ekonomik faydalarını ve stratejik değerini görmüştür. Tüm liman işletmecileri, mevcut sahaları nasıl daha iyi değerlendirebiliriz ? sorusuna profesyonel düzeyde cevap arama gereğini duymuştur. Limanlar yeniden dizayn edilerek büyük bir altyapı hamlesi başlamıştır. Bunun devamı olarak sadece iç pazara yönelik değil, küresel çapta işbirlikleri ve pazarlama faaliyetleri hız kazanmıştır. Karayolu ve demiryolu bağlantı yollarının güçlendirilmesi noktasında büyük adımlar atılmıştır. Mevzuat açısından yeni düzenlemelere gidilmiştir. Bütün bu olumlu uygulamalar olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Kuşkusuz, önümüzdeki yıllarda atılması gereken pek çok adım daha bulunmaktadır. Fakat sektörde zihinler değişmiştir. Gelecek sürecin zorlukları geçmişle karşılaştırıldığında çok daha kolaylıkla aşılacaktır.

Akademik tarafta biz öğretim üyeleri, sektöre yetişmiş gençleri kazandırmak adına yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu kitap çalışmasının sektörde yer edinmesi ve talep görmesinin arkasında akademik ve pratik iş hayatının ortak hareket etmesi yatmaktadır.

Kitabın ikinci baskısı da ilk baskının hazırlanması kadar büyük bir emek gerektirdi. Uygulamada limanlarda görev alan yöneticilerimiz, sektör çalışanlarımız ve öğretim üyeleri bölümlerini özenle hazırladılar. Derinlemesine bilgi sahibi olmak isteyen okuyucularımız, bölüm sonlarında yazarlarımızın iletişim bilgilerini bulabilirler. Tüm bölüm yazarlarımıza ve Beta Yayıncılık yönetici ve çalışanlarına bir kez daha teşekkür ederim.

İçindekiler:

BÖLÜM – I KONTEYNER OPERASYONLARI ve LİMAN YÖNETİMİ

-Konteynerin Tarihçesi ve Konteyner Gemilerinin Gelişimleri – Selçuk Solmaz, Mehmet Sıtkı Saygılı

-Konteyner Türleri ve Standartlar – Mehmet Sıtkı Saygılı, Murat Erdal

-Genel Konteyner Liman Yönetimi – Gökhan Esin

-Konteyner Limanı Operasyon Yönetimi – Oğuz Tümiş 

-Gemilerde Konteyner Operasyonları – Ergün Demirel

-Boş Konteyner Yönetimi – Selim Yazıcı

-Konteyner Tamiri ve Bakım Operasyonları – Hasan Özgen

-Liman Proje ve Yatırım Analizi – Serap İncaz, Murat Erdal

-Konteyner Hat İşletmeciliğinde Hat Optimizasyonu, Konteyner Güzergah ve Maliyet Analizleri – Serap İncaz

-Konteyner Demiryolu ve Karayolu Operasyonları – Özhan Görçün, Ömer Faruk Görçün

BÖLÜM – II PAZARLAMA ve İŞLETME UYGULAMALARI

-Lojistik İşletmelerinde Hizmet Pazarlaması – Emrah Cengiz, Serdar Pirtini

-Forwarder ve Konteyner Hizmet Pazarlaması – Arif Davran

-Konteyner Liman / Terminal Pazarlaması, Liman Pazarlama İletişimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi – Buğra Bilginer

-Konteyner Taşımacılığında E-Ticaret Uygulamaları – Metin Sami Evren

-Deniz Taşımacılığı Sektöründe İşbirlikleri ve İşbirliklerinin Finansal Etkileri – Başak Turan İçke

-Avrupa Birliği Ulaştırma Politikasındaki Güncel Eğilimler Bağlamında Türkiye Konteyner Taşımacılığı – Mehmet Ali Emekli

-Konteyner Taşımacılığına İlişkin Vergi Mevzuatı – Meftun Canbek

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI