Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Gelin Dalalım

Gelin Dalalım

Gelin Dalalım

Yazar: Mahmut Suner

129 Sayfa

Boyut: 16.7 x 23. 1

Karton Kapak – 1. Hamur

Kitap Hakkında

İnsan denizden bir parçadır ve bu olguyu damarlarındaki tuzlu kan, kemiklerindeki kireç pekiştirmektedir. İnsanoğlunu karadaki yaşamıyla ilgili zorunluluklarından sıyırıp ona yeniden doğuşu vaadeden deniz, insanoğlunun karşısında, zorlayıcı, vahşi ve araştırma arzusu uyandıran özellikleriyle de hâlâ esrarengiz bir belde olarak durmaktadır. Yeşil ve mavilerin sessizliğinde yerçekimi kanununa karşı gelebileceğiniz ve oynayabileceğiniz haşinliklerden uzak, yumuşacık bir masal beldesi. Ancak, bu beldeyi keşfetmek için bir rehbere gereksinmeniz var. GELİN DALALIM.

Bu yeni maceraya başlarken istek ve hayalinizin çatışacağı, sağ duyu, akıl ve beceri, rehberiniz ve koruyucularınızdır… Daha derini keşfetmek isteği sizi yönlendirecek ve tecrübeyle, bilinmeyenin yarattığı korkular kaybolacaktır. Bu harika su dünyası sadece iyi hazırlanmış olanlara açıktır. Deniz, bilgisizliğe ve hatalara karşı affedici değildir.

Bu kitap sizin güvenlik klavuzunuzdur. Dikkatlice okunmalıdır… Burada tanımlanan hareketler derin olmayan, sakin bir suda korku ve panik duyguları giderilinceye kadar çalışılarak iyice öğrenilmelidir.

Donatımınızı tanımanız ve nasıl kullanılacağını bilmeniz, kendinize olan güveninizi geliştirecek ve üç bir yanı deniz olan memleketimizde keşiflere başlamak için size özgürlük duygusu kazandıracaktır. Bu güven ve geliştirdiğiniz ustalıkla dalış pasaportunuz hazırdır. Donatımınızı takın ve insanın bir kaç yaşam boyu keşfedip sınıflandıramayacağı, olağandışı, çok renkli yaşantıya kendinizi hazırlayın…

Bu kitabın hazırlanışı 20 yıllık dalış hayatımın son dört senesini içermektedir. Kitap bu hale gelene kadar bana tecrübe ve bilgisiyle yardımcı olan ve bu satırlarda isimleri yer almamış arkadaşlar olabilir. Beni bağışlasınlar… 20 yıl önce merak ve korku dolu da olsa beni hep gizlice destekleyen babam Necat SUNER’e, çeşitli denizlerdeki sualtı çalışmalarımda bana sabırla modellik yapan dalış eşim Ninon ve bizim bu uğraşımızda bize anlayışla katılan Carina ve Kerem’e, Sayın Dr. Herve GİZ’e, Sayın Yüksel EĞDEMİR’e, Yalıkavaklı Sabri Kaptan’a, Nesrin GÖKBAYRAK’a, Hasan ONUKER’e, Sacit ERÇEL, Allan BRUCE, Don FRAY ve son olarak da Cem Ofset personeline gösterdikleri başarılı çalışmalar için teşekkür ederim. İyi Dalışlar… M.M.SUNER

İçindekiler:

-Önsöz 7

-Dalmanın tarihçesi 8-9

-Scuba 31-41

-Balık adam ve ortamı (Sualtı fiziği ve fizyolojisi) 42-61

-Derinlik ve sınırları 63-73

-Sualtı canlıları 75-82

-Tehlikeli deniz yaratıkları ve alınacak tedbirler 82-85

-Dalış türleri 87-106

-Sualtı arkeolojisi 109-113

-Kanunlar – Hava sarfiyat hesapları – Cetveller – Emniyetli dalış kuralları 114-127

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI