Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Son Levantenler (Gemi Acenteleri)

Son Levantenler (Gemi Acenteleri)

Son Levantenler (Gemi Acenteleri)

Yazar: Osman Öndeş

Denizler Kitabevi

574 Sayfa

ISBN: 9789759268664

Boyut: 21.0 x 27.0

Ciltli Kapak – Avrupa Okuma Kağıdı

2003

(görsel: dr.com.tr, bilgi: imge.com.tr, arkadas.com.tr, denizlerkitabevi.com)

Kitap Hakkında

“Son Levantenler” adını verdiğim bu eserimi sadece vapur acentesi olarak ticari faaliyet gösteren ve sayıları giderek azalan o gizemli dünyanın denizci insanlarına ve ailelerine adıyorum. Onlar bir asır öncesinde “Vapur Acenteleri” olarak anılıyordu.
“Son Levantenler”, benim Yapı Kredi Sanat Yayıncılık tarafından neşredilen ortak imzalı “Osmanlı Saray Ressamı Fausto Zonaro” isimli eserimden sonraki onaltıncı kitabım olmakta. Böyle bir eseri tasarlarken, yüz yılı aşan bir maziden günümüze dek bazı örnekleri seçerek çalışmalar yaptım. Bu çalışmalarım sırasında son derece zengin bir sosyal toplum tarihiyle karşılaştığımı gördüm. O zaman çalışmalarımı limanlardaki ticaret yaşamının bireyleri olan gemi acentelerinden de ötelere yayarak, onlarla ticari ilişkileri olan diğer meslek dallarına doğru genişlettim.
19.yy. ın ikinci yarısından itibaren Vapur Donatanları ve Gemi Acenteleri gibi ticari bir denizcilik işlevini üstlenerek ticaret yaşamının vazgeçilmez ögeleri haline gelmiş olan levantenler ve Avrupalı göçmen tüccarlar mesleki faaliyetlerini Galata – Tophane ve kısmen de Sirkeci üçgeninde icra etseler de, hepsinin bir aile yaşamı vardı. Kimi Boğaz’da, bazıları Moda’da, fakat çoğunluğu Beyoğlu çevresinde yaşıyorlardı. …

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI