Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Sutopu - Antrenör Ve Sporcular İçin El Kitabı

Sutopu - Antrenör Ve Sporcular İçin El Kitabı

Sutopu - Antrenör Ve Sporcular İçin El Kitabı

Yazar: Reha Alpar

Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Türkiye Yüzme Atlama Sutopu Federasyonu Yayını

164 Sayfa

Boyut: 13.5 x 19.6

Karton Kapak – 2. Hamur

1985

Kitap Hakkında

SUNUŞ:

Son birkaç yıl öncesine kadar kapalı havuz olanağına sahip iki ilimiz vardı; İstanbul ve İzmir. Dolayısıyla, yurdumuzdaki yüzme, sutopu ve atlama sporları hemen hemen bu iki ilimiz ile özdeş tutuluyordu. Ancak, geçen iki yıl içinde çeşitli kentlerimizde kapalı havuzların açılmaya başlaması, bu dallardaki tabanın büyük oranda artacağının habercisidir.

Bu aşamada, sayıca artan tabanın bilimsel olarak yönlendirilmesi sorunu ile karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır. Şimdiden, yeni açılan kapalı havuzların yüzme, sutopu ve atlama dallarına getireceği katkının ne olacağı tartışılmaya başlanmıştır. Bu tartışmaların daha sağlıklı, daha bilimsel ve daha adil olması bu dallara ilişkin temel kuralların herkes tarafından çok iyi bilinmesi ile olanaklıdır. Bu amaçla, yüzme, sutopu ve atlama dallarının bilimsel özelliklerini içeren kitapların antrenör ve sporculara hızla ulaştırılması gerekmektedir.

Elinizdeki sutopu kitabı bu amaçla hazırlanmıştır. Kitabın hazırlanışında Peter J. Cutino ve Dennis Bledsoe tarafından yazılan “Polo : The Manual for Coach and Player” adlı kitap ile David Barr ve Andrew Gordon tarafından yazılan “Water Polo” adlı kitaplardan öncelikle yararlanılmıştır (Bkz. Kaynakça). Ancak bu kitap, sutopu konusunda ülkemizde yayınlanan ilk kaynaktır. Bu nedenle, siz okuyucularımızın bu durumu gözönünde bulundurarak, görecekleri eksik ve hatalar için hoşgörülü olacaklarını ve bunları hazırlayıcıya ileteceklerini umuyorum.

Bu kitabın, sutopu ile ilgilenen her düzeydeki sporcu ve antrenör için sık sık başvurulacak yararlı bir kaynak olacağı beklentisi içindeyim.

Kitabın yayınlanmasında desteğini esirgemeyen ve her türlü kolaylığı gösteren Yüzme – Atlama ve Sutopu Federasyonu Başkanı Sayın Seçkin Kırağı ile Asbaşkan Sayın Dr. Haluk Toygarlı’ya en içten teşekkürlerimi sunarım.

Kitabın hazırlanmasında çizimleri yapan Sayın Haluk Cangökçe, Sayın Ahmet Karagülle ve Sayın Özgür Harmanlı’ya, fotoğrafları çeken Sayın Dr. Okan Alpar’a kapak düzenini yapan Sayın Kunt Mehmet Kuntasal’a eleştrilerini esirgemeyen Sayın Harun Tanık ve Sayın Ali Can’a, sürekli desteğini gördüğüm H. Çağatay Keskinok ile eşim Nilüfer’e ve Akademi Matbaası Yönetici ve çalışanlarına en içten teşekkürlerimi ayrıca borç bilirim.

Reha Alpar – O.D.T.Ü. Sutopu Antrenörü

İçindekiler

BÖLÜM 1 – SUTOPU OYUNCUSUNUN TEMEL ÖZELLİKLERİ VE KONDİSYONU KAZANIMI 8

-Sutopu Oyuncusunun Temel Özellikleri 8

-Sutopunda Kara Çalışmaları 12

-Su Çalışmaları 15

-Yıllık Çalışma Programının Hazırlanması 16

-Günlük Çalışma Programının Uygulanışı 18

-Örnek Kondisyon Kazanımı Çalışmaları 20

BÖLÜM 2 – PASLAŞMA 29

-Pas Nasıl Verilir 31

-Sutopunda İstenen Paslaşma 35

-Paslaşmaya İlişkin Bazı Önemli Hatırlatmalar 36

-Paslaşma Çalışmaları 38

BÖLÜM 3 – ŞUT ATMA 47

-Yüzerek Şut Atma Çeşitleri 50

-Diğer Şut Atma Çeşitleri 57

-Şut Antremanları 62

BÖLÜM 4 – BİREYSEL SAVUNMA 78

BÖLÜM 5 – KALECİ 93

-Kaleci Seçimi 94

-Temel Kurallar 96

-Kaleci Antremanları 97

BÖLÜM 6 – BİREYSEL HÜCUM 106

BÖLÜM 7 – OYUN İÇİ DURUMLAR 117

-Temel Hücum Sistemleri 123

-Perdeleme ve Perdeleme Çeşitleri 125

– 2-1, 3-2, 5-4, 6-5 Pozisyonları 138

-Topu Diğer Kale Önüne Taşıma Yöntemleri 160

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI