Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Dr. Fazıl Küçük Ve Kıbrıs

Dr. Fazıl Küçük Ve Kıbrıs

Dr. Fazıl Küçük Ve Kıbrıs

Yazar: Rukiye Maden

Tarihçi Kitabevi

328 Sayfa

ISBN: 978-605-4534-48-7

Boyut: 13.5 x 21.0

Karton Kapak – 2. Hamur

2014

(görsel: tarihcikitabevi.com, bilgi: istanbulkitapcisi.com, tarihcikitabevi.com)

Kitap Hakkında

Sunuş

Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türklerinin Milli Mücadele kahramanı ve sembol isimlerinden birisidir. Hayatını Kıbrıs Türklerinin varlığını korumaya adamış büyük bir devlet adamıdır.

İkinci Dünya Savaşı sonunda Kıbrıs’ın yönetimini bırakmak isteyen İngiltere, 1947’de Paris Anlaşması’yla İtalyanlardan aldığı Menteşe Adaları’nı (On İki Ada) Yunanistan’a vermiştir. Bu ödülle Megali İdea düşüncesine tekrar dönen Yunanistan, Kıbrıs’ın da kendisine verilmesi için büyük bir çaba içine girmiştir. Nitekim 16 Şubat 1951’de Yunanistan Başbakanı Sofoklos Venizelos “Kıbrıs’ın Yunanistan’a katılması” isteğini açıklamıştır. İngiltere’ye bu yönde yapılan girişimler sonuçsuz kalınca, bu defa konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na götürmüşlerdir. Birleşmiş Milletler’in konuyu ele almaması Yunanistan’da büyük bir düş kırıklığına sebep olmuştur. Bu gelişmeler üzerine Kıbrıs Rumları “Kıbrıs Mücadelesi İçin Milli Teşkilat” (Ethniki Organosis Kyprion Agoniston) anlamına gelen kelimelerin baş harflerinden oluşan EOKA terör örgütünü kurmuşlardır. General Grivas’ın öncülüğündeki tedhiş örgütü, devlet dairelerine ve Ada Türklerine saldırılar başlatmıştır. 21 Haziran 1955’de Rum tedhişçilerin attıkları bombalarla on dört Türk yaralanmıştır. Ertesi gün Dr. Fazıl Küçük, Türk Hükümeti’ne bir telgraf göndererek, Kıbrıs Türklerinin güvenliğini Türkiye’ye bıraktıklarını bildirmiştir. Bu sıkıntılı süreçten sonra Ada’nın geleceğiyle ilgili bütün görüşmelerde Kıbrıs Türklerinin lideri Dr. Fazıl Küçük’ü görmek mümkündür. 1931 yılından itibaren muhtelif gazetelerde yazdığı köşe yazılarıyla ve 1943 yılından itibaren ise “Halkın Sesi” adlı gazetesiyle halkı aydınlatma ve örgütleme yolunda büyük çaba gösteren Dr. Küçük, hekimlik ve fikir adamlığı yanında iyi bir teşkilatçı olduğunu birçok savunma örgütü kuruculuğuna önderlik ederek de ispatlamıştır. Bu örgütlerden en önemlisi, Türk Mukavemet Teşkilatı’dır. Kısa adı “TMT” olan Türk Mukavemet Teşkilatı, Rum saldırılarına karşı Kıbrıs Türklerinin en önemli güvencesi olmuştur.

1959 yılı başlarında yapılan Zürih ve Londra Anlaşmaları sırasında Ada Türklerini büyük bir liyakatle temsil eden Dr. Küçük, bu anlaşmalarla kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak Türk toplumunun güvencesi olmuştur. Bu yıllarda Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş omuz omuza Kıbrıs Türklerinin mücadelesinde öne çıkmışlardır. İki liderin de birçok ortak yanı bulunmakla beraber en önemli özellikleri Anavatan Türkiye sevgisi ve güvenidir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Rumların Enosis gayretleri neticesi işlemez hale gelince bu iki lider Geçici Türk Yönetimi’ni kurmaya zorlanmış, 28 Aralık 1967’de kurulan yönetimin başına Dr. Fazıl Küçük, başkan yardımcılığına da Rauf R. Denktaş getirilmiştir. Bu tarihten sonra Kıbrıs Türklerinin Rumlarla birlikte yaşama girişimleri sonuçsuz kalmış ve fiilen bölünmüş olan iki toplum 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile bağımsız iki cumhuriyet haline gelmiştir.

Türkiye’nin milli davası olan ve uğruna birçok canlar feda edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bayrak isimleri Dr. Fazıl Küçük ve Rauf R. Denktaş’tır. Kıbrıs davasının öncüsü, değerli devlet adamı Dr. Fazıl Küçük’ü bilimsel olarak inceleyen Rukiye Maden’i başarılı çalışmasından dolayı kutlar, bu vesileyle adını Kıbrıs tarihine altın harflerle yazdıran bu kıymetli şahsiyetin hayatı ve toplumu için yaptığı mücadelenin genç nesiller tarafından daima hatırlanmasını dilerim.

Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI