Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs Barış Harekatı 1974

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs Barış Harekatı 1974

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs Barış Harekatı 1974

Yazar: Ulvi Keser

Türk Kızılayı Yayınları

657 Sayfa

Kitap Hakkında

SUNUŞ

Silahlı çatışma beraberinde kan, acı ve gözyaşı getirir. İnsanlık tarihi boyunca savaşın ve silahların hâkimiyetinde geçen her süreç, aklıselim tarafından tekrarlanmaması dileği ve nefretle anılır. Ancak öyle zamanlar gelir ki silahın getirdiği kan, acı ve gözyaşının durdurulması için yine silahlı müdahaleye ihtiyaç duyulur. İşte, Kıbrıs Barış Harekâtı da böyle bir sürecin kaçınılmaz sonucudur.

Terörün, barbarlığın ve barut dumanının gölgelediği hayatlar, Türkiye’den uzanan bir dost, bir kardeş elin yardımıyla tekrar aydınlanmıştır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin asla ayrı düşünülemeyeceği, her iki ülkenin acılarının da mutluluklarının da ortak olduğu, tüm dünyaya bir kez daha gösterilmiştir.

Kızılaycılık felsefesi temelini en yüce insani değerlerden alır. Savaş alanındaki hasta ve yaralı askerlere yardım etme arzusundan doğan Türk Kızılayı, her zaman insan onurunun korunmasını ve barışı savunmuştur. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin gönlündeki yeri nasıl bakiyse, Türk Kızılayı da kendisine her ihtiyaç duyulduğunda “Yavru Vatanı” yalnız bırakmamıştır.

Günümüzde, Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı’nın çalışmalarına büyük destek sağlayan Türk Kızılayı, KKTC’nin ulusal derneğinin uluslararası platformlarda resmen tanınması için de yoğun çaba harcamaktadır. Ne mutlu bizlere ki bu çabalarımız sayesinde, uluslararası kamuoyunun gözünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne çevirmesi noktasında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Geçmişten günümüze iki ülkenin dayanışması ve Türk Kızılayı’nın tarihe iz düştüğü çalışmalar, ancak günümüze ve yeni kuşaklara aktarılabildiği ölçüde değer kazanacaktır. Türk Kızılayı’nın geçmişe verdiği önemin bir ifadesi olarak hayat bulan “Tarih Dizisi” kitaplarımızın arasında eserleri bulunmasından büyük memnuniyet duyduğumuz Prof. Dr. Ulvi Keser, bu anlamda en doğru isimlerin başında gelmektedir. Arşivimizdeki belgeler, onun engin tarih bilgisi, araştırmacı kişiliği ve hünerli kaleminden okuyuculara en güzel şekliyle aktarılacaktır.

Kızılay Belgeleri Işığında Kıbrıs Barış Harekâtı’nı ilgi ve keyifle okuyacağınıza inanıyorum. Tarihe ışık tutan bu önemli eserin hazırlanmasına katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Ahmet Lütfi Akar – Türk Kızılayı Genel Başkanı

Bağlantı:

https://www.kizilay.org.tr/Upload/Dokuman/Dosya/00191283_kizilay-belgeleri-isiginda-kibris-baris-harekati-1974-profdr.pdf

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI