Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Piri Reis - Ölümsüz Ceylan

Piri Reis - Ölümsüz Ceylan

Piri Reis - Ölümsüz Ceylan

Yazar: Mustafa Semih Arıcı

Kastaş Yayınları

145 Sayfa

ISBN: 9789752821675

Boyut: 11.0 x 20.0

2. Hamur

2014

(görsel: kastasyayinevi.com, bilgi: ilknokta.com)

Kitap Hakkında

Ceylan derisi üzerine çizilen muhteşem bir harita. Çöllerin bu güzel gözlü zarif yaratığı, emsalsiz bir haritaya derisini hediye etmekle bizatihi kendisi de ölümsüzlük kazanmıştır. Tıpkı gerek kişiliği ve gerekse Türk denizcileri arasındaki eşsiz konumu ile Piri Reis’e de “Ölümsüz Ceylan”diyebileceğimiz gibi.

İşte bu kitapta böylesi bir insanın fazla bilinmeyen ama aynı ölçüde gizemli ve ışıltılı hayatından, elem verici sonuna kadar benzersiz serüveni işlenmiş  ve göz kamaştıran eserlerinden parıltılar verilmeye çalışılmıştır. Tıpkı Nazım Hikmet’in “Piri Reis’in Haritası” şiirlerinin mısralarında olduğu gibi:

“Yolculuklar bağlamaz yürek çağırmasa,

Akıl yorulabilir, yılabilir ama yüreğin sırtı gelmez yere.

Yelkenlilerle gidiliyor kozmosa

Piri Reis’in haritasında yüzen yürek kadar yelkenlilerle”

(Arka Kapak)

15. yüzyılın sonları ve 16. yüzyıl ortalarına kadar denizcilik tarihimize damgasını vuran Piri Reis, çağdaşı büyük denizciler gibi “Kahraman amiraller” arasında olmamakla birlikte deniz cenklerindeki başarılarıyla değil ama verdiği ölmez eserlerle silinmez izler bırakmıştır.

Piri Reis’in diğer önemli eseri Kitab-ı Bahriye çarpıcı görselliği ve kaleme alınışından itibaren tam 400 yıl boyunca gemicilerin yegâne kılavuzu olmuştur.

Bilim dünyasına kazandırılmasıyla birlikte dünyanın hayranlığını kazanan bu haritaların gizemi hiçbir zaman kaybolmamış, Hz. Süleyman’ın cinlere çizdirmesinden tutun da, uzaylılar tarafından hazırlanıp bir şekilde Piri Reis’in eline geçmesine kadar birçok teori üretilmiştir.

İşte bu denli önemli eserlerin sahibi Piri Reis’in hayatı ve eserlerini kaleme aldığımız bu çalışmamızda hayatı hakkında çok az bilgi olmasının sıkıntısını çektik. Bu yüzden de biraz da zorunluluktan olacak, hayal gücünü işe katarak roman tadında anlatmaya çalıştık. (Tanıtım Bülteninden)

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI