Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Türk Boğazları Oşinografi Atlası

Türk Boğazları Oşinografi Atlası

Türk Boğazları Oşinografi Atlası

Ortak Çalışma Eseri

Seyir, Hidrografi Ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Yayınları

381 Sayfa

Boyut: 42.7 x 30.0

2009

(görsel: denizhaber.com, bilgi: denizhaber.com, garantialisveris.com)

Kitap Hakkında

“Boğazlar, önemli coğrafi konumu nedeniyle çok yoğun bir deniz trafiğine sahip olması ve kıvrımlı morfolojik yapısı nedeniyle dünya ölçeğinde riskli bir su yolu olma özelliği göstermektedir. İstanbul Boğazında, 1948 yılından günümüze kadar altısı yangınla sonuçlanan 400’den fazla orta ve büyük ölçekli gemi kazası yaşanmıştır.

Son iki bin yılı kapsayan dönemde, TBS’nin insanlık tarihinin en büyük uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı ve destanlara konu olan çok şiddetli mücadelelere şahit olduğu bilinmektedir. İstanbul’da icra edilen son arkeolojik çalışmalarda 8500 yıllık insan yapısı kalıntılara rastlanmış olması, İstanbul’un ve Türk Boğazlarının tarih boyunca jeopolitik, ekonomik ve kültürel önemine işaret etmektedir.

Gerek ülkemiz, gerekse dünya deniz ticareti açısından son derecede büyük öneme sahip olan Türk Boğazları’nın oşinografik özelliklerinin bilinmesi, seyir emniyeti için olduğu kadar çevrenin korunması, bilimsel oşinografik araştırmaların ve Boğazlardan enerji elde edilmesi gibi çok sayıda araştırma alanı açısından büyük önem arz etmektedir. Bölgeyi oluşturan suyolunun en kritik kesimleri olan İstanbul ve Çanakkale Boğazları’nda bu maksatla bir oşinografik atlas hazırlama çalışmaları başlatılmış ve Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından 2005 – 2007 yıllan arasında yoğun deniz ölçümleri icra edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda; deniz suyuna ait sıcaklık, tuzluluk, çözünmüş oksijen ve akıntılar ile bu parametreler üzerinde etkili olan temel meteorolojik veriler gel-git bilgileri ve uzaktan algılama sistemleri ile elde edilmiş deniz suyu yüzey sıcaklığı bilgileri derlenerek bölgenin oşinografik özelliklerinin belirlenmesini sağlayacak bir Atlas hazırlanmıştır. Türk Boğazlan Oşinografi Atlası olarak isimlendirilen bu dokümanda bulunan bilgilerin üretilmesi maksadıyla mevsimsel olarak 9 ayrı dönemde, toplam 103 gün deniz çalışması icra edilmiştir. Bu çalışmalarda 592 adet hat üzerinde akıntı, 593 noktada da derinliğe göre değişen sıcaklık ve tuzluluk ölçümleri icra edilmiştir.” (Önsözden)
İstanbul Boğazı, Haliç ve Çanakkale Boğazı’ndaki
– Sıcaklık, Tuzluluk, Yoğunluk (Sigma T), Çözünmüş Oksijen, Akıntı Hızı Dağılımları
– Görünürlük Dağılımı
– Meteorolojik Parametreler
– Su Seviyesi, Deniz Suyu Yüzey Sıcaklığı ve T/S Diyagramları
ölçümlerin yapıldığı 9 değişik dönem için, renkli harita ve grafikler ile gösteriliyor.
Dönemler: Şubat 2005, Mayıs 2005, Temmuz 2005, Kasım 2005, Şubat 2006, Haziran 2006, Ağustos 2006, Kasım 2006, Ağustos 2007.

Poyraz fırtınası olan 2, Lodos fırtınası olan 3, toplam 5 fırtınalı gündeki Akıntı Hızı Dağılımları da sunuluyor.

Deniz araştırmacıları, denizcilik sektörü ve özellikle Boğazlarda yapılacak mühendislik hizmetleri için bir referans döküman.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI