Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Piri Reis'ten Önce ve Sonra Topkapı Sarayı'nda Haritalar - Before And After Piri Reis: Maps At Topkapı Palace

Piri Reis'ten Önce ve Sonra Topkapı Sarayı'nda Haritalar - Before And After Piri Reis: Maps At Topkapı Palace

Piri Reis'ten Önce ve Sonra Topkapı Sarayı'nda Haritalar - Before And After Piri Reis: Maps At Topkapı Palace

Ortak Çalışma Eseri

Katkı Veren Yazarlar: İdris Bostan, Mahmut Ak, Günsel Renda, Fikret Sarıcaoğlu

BKG Yayınları

235 Sayfa

ISBN: 9786055495244

Boyut: 27.0 x 23.0 2013

Karton Kapak – Kuşe Kağıt

(görsel: dr.com.tr, bilgi: denizlerkitabevi.com, eren.com.tr, librabooks.com.tr, bkg.com.tr)

Kitap Hakkında

Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına yol gösteren eserleri bir araya getiren ‘Piri Reis’ten Önce ve Sonra: Topkapı Sarayı’nda Haritalar’ sergisi, Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusundaki Has Ahırlar’da, 24 Nisan 2013’te tarih ve sanat sevenlerin ziyaretine açıldı. 20 Mayıs 2013’e kadar açık olan sergide, Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden, Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitaplarının yanı sıra, özgün Osmanlı eserlerinden oluşan toplam 63 eser, ilk kez farklı bir tema ile bir araya geldi. Osmanlı coğrafyacı ve haritacılarına kaynaklık eden, Doğu ve Batı kaynaklı harita ve coğrafya kitaplarının yanı sıra kuşatma planları, kent ve yöre tasvirleri gibi özgün Osmanlı eserlerine de yer verilen katalogda aynı zamanda Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. Günsel Renda ve Doç. Dr. Fikret Sarıcaoğlu’nun kaleme aldığı makaleler de yer alıyor.

Katalogda yer alan eserler:

  • 18 coğrafya kitabı (14’üncü yüzyıla ait Ptolemaios nüshası ile bunun Floransalı Berlinghieri tarafından Fatih Sultan Mehmed için hazırlanan ve II. Bayezid’e sunulan İtalyanca nadir baskısı, Kanuni Sultan Süleyman’a sunulmak üzere hazırlanan nüsha olduğu kabul edilen Pîrî Reis’in Kitâb-ı Bahriyye’si, Janszoon Blæu’nun Atlas Major’unun IV. Mehmed’in emriyle el-Dımişkî tarafından Türkçe’ye çevrilen nüshaları ile Kâtib Çelebi’nin ünlü eseri Cihannüma’nın da bulunduğu)
  • Ali Macar Reis Atlası’nın olduğu dört atlas,
  • Nadir baskı dört resimli İstanbul haritası, beş plan, iki kroki,
  • Aralarında Pîrî Reis’e ait iki ünlü haritanın da olduğu 13 harita,
  • Üç suyolu haritası,
  • Dokuz resimli Osmanlı tarih kitabı
  • Topografik resimlere sahip beş dini içerikli eser…

“Pîrî Reis is one of the foremost names in the history of Turkish cartography and navigation. In the 16th century Ottoman cartography made a major leap forward with the maps and charts drawn by Pîrî Reis. This large scale world map that he drew in 1513 demonstrates his knowledge and skill. It shows southwestern Europe, northwest Africa, southeast and central America, and gives written information about the New World. It is a portolan type map without lines of latitude or longitude, showing only the coasts and islands. As Pîrî Reis himself explains, he made use of the map of America drawn by Christopher Columbus in addition to other earlier European and Islamic maps, as well as his own observations. In 1528-29 Pîrî Reis drew a second map, of which only one section has survived. This shows the newly discovered territories of the northern Atlantic and north and central America.”

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI