Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Vapuristanbul

Vapuristanbul

Vapuristanbul

Yazar: Aylin Özgül

İstanbul Fotoğraf Merkezi Yayınları

207 Sayfa

ISBN: 9789750073205

Boyut: 29.0 x 28.8

Kuşe Kağıt

(görsel: dr.com.tr, bilgi: idefix.com, pandora.com.tr, arkitera.com )

Kitap Hakkında

Avrupa’yı Asya’dan ayıran, Akdeniz’i Karadeniz’e bağlayan Boğaziçi pekçok medeniyete beşiklik etmiş İstanbul’a içinden deniz geçen tek dünya kenti olma özelliği vermiştir.

Dantel gibi işlenmiş kıyıları, her iki yakasının benzersiz güzellikteki panoroması ile İstanbul’un büyülü atmosferinin temel kaynağı olan İstanbul Boğazı, şehri serin suları ile ikiye bölüp, İstanbullu’ları kendi üzerinden geçmeye mecbur kılar.

Bu mecburiyetle 16. yy’da yelkenli küçük gemilerle başlayan deniz taşımacılığı 19. yy’da halkın çok sevip “buğu gemisi” olarak adlandırdığı yandan çarklı vapurlarla devam edip 20 yy’da pervaneli vapurların ardından cumhuriyet döneminden günümüze halen hizmette olan dizel motorlu boğaziçi vapurları ile sürmekte.

Tersane-i Amire’nin ilk şehir hatları vapurlarının ardından Şirket-i hayriye’nin kuruluşu ile tüm boğaz hattında deniz taşımacılığı yaygın bir biçimde yapılmaya başlanmış ve bu vapurlar İstanbul’un günlük kent yaşamı ile özdeşleşerek İstanbul silüetinin ayrılmaz bir parçası olmuştur.

Kaptanından çarkçıbaşıcısına, çaycısından çımacısına, iskelesinden güvertesine, renk renk yolcuları, çalışanları ile pek çok hikayeye konu olmuş İstanbul Vapurları, şairlere ressamlara ilham vermiş, nice acı ve tatlı olaya sahne olmuş, cefayı da sefayı da görmüş, ihtilalleri, savaşları, zaferleri yaşamış köklü bir tarihi geçmişin tanıklarıdır.

İstanbul gibi büyük ve kalabalık bir kentin günlük yaşam rutininde iki yaka arasında bu gidip gelmeler, monoton ve yorucu koşuşturmalar esnasında bir ara nefesi, farkında bile olmadan yaşanan bir rahatlama seansıdır.

Ayrıca vapurlar, İstanbul’a has etnik ve kültürel renkliliğin en iyi izlenebileceği mekanlar. Keyifle yudumlanan demli bir bardak çay eşliğinde tertemiz boğaz havasını soluyarak şehri seyretmek, günlük gazetelere göz gezdirmek, vapurların en yakın dostları martıları doyurmak bu vapurların varlığı ile kazanılmış çok hoş alışkanlıklar.

İstanbul’un yaşayan efsaneleri sevgili vapurlarımız, biz İstanbullular için sadece bir ulaşım aracı değil, bu kentin ve Boğaziçi’nin vazgeçilmez nadide süsleri.

Ben bir İstanbullu olarak tüm İstanbul halkının sevgilisi bu kıymetli kültür mirasını belgeleyerek gelecek nesillere aktarmaya gönüllü oldum. Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığım bu projenin amacı, sadece sayıları her geçen gün birer birer azalan vapurları fotoğraflamak değil. Bu vapurlarla, onların asıl yükü olan bu şehrin insanları ve tüm işletmenin fedekarca görev yapan personelin günlük yaşamından anları fotoğrafça aktarmak.

Yaşadığımız çağın gereklerini yerine getirirken, geçmişimizden bize miras kalan kültür hazinelerimizi, geleneksel değerlerimizi teknolojinin acımasız ve tüketici sürecine kurban etmememiz gerekir. Çünkü güzeler güzeli İstanbul’umuzu İstanbul yapan içinde yaşayan insanlarını da insan yapan bu kültürel değerlerdir.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI