Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Sayyadane Bir Cevelan - Beykoz'dan İzmit Körfezi'ne Bir Av Gezisi

Sayyadane Bir Cevelan - Beykoz'dan İzmit Körfezi'ne Bir Av Gezisi

Sayyadane Bir Cevelan - Beykoz'dan İzmit Körfezi'ne Bir Av Gezisi

Yazar: Ahmed Midhat

İletişim Yayınları

96 Sayfa

ISBN: 9789754709049

Boyut: 16.0 x 23.0

1. Baskı

2001

(görsel ve bilgi: iletisim.com.tr)

Kitap Hakkında

Tanzimat sonrası Türk yayın hayatının “hâce-i evvel”i (ilk öğretmeni) Ahmed Mithat’ın bu küçük, ama sevimli kitabı gezi edebiyatının ilk örneğidir.

Üstat Orhan Şaik Gökyay’ın dediği gibi kitap, ‘… yalnız eğlenceli bir gezinin hikâyesi olarak kalmamış, türlü yönlerden okur için yararlı olmuştur. (…) bu türden başka kitapların yazılmasına da yol açmıştır’. “Sayyadâne Bir Cevelân”, ilk önce Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiş, daha sonra 1891’de kitap haline getirilmiştir.

Ahmed Midhat, lâtif bir üslûpla, Beykoz’dan başlayıp İzmit Körfezi’nde sona eren bir kotra gezisini ve ardından Tavşancıl’ın bâkir tepelerinde yapılan bir av partisini anlatır. ‘Keyfim’ adlı kotrayla yapılan bu gezinin dönüş rotasında Ada sahillerinin güzellikleri temâşâ edilir, ‘büyük mikyasta bir mehtabiye’nin keyfine varılır. İstanbul’un ‘soylu kibarları’nın daveti üzerine katıldığı bu gezi boyunca Ahmed Midhat, 19.yüzyılın son demlerinde Boğaziçi sahillerini, sahilhanelerini, sayfiyelerinin güzelliklerini yâdeder; bir yandan denizcilik dersleri verir, avcılık serüvenlerini anlatır; bir yandan da İstanbul’un tarihine dair ufak tefek notlar düşer, mitolojik anektodlar nakleder.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI