Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

İzlanda Yolcusu

İzlanda Yolcusu

İzlanda Yolcusu

Yazar: Ömer Bozkurt

Ataköy Marina Yacht Club Yayınları

120 Sayfa

ISBN: 9789750008689

Boyut: 16.0 x 23.5

Kuşe Kağıt

2007

(görsel: marintekstore.com, bilgi: imge.com.tr, idefix.com)

Kitap Hakkında

“…Üç tarafı denizlerle, dört tarafı hüzünlerle çevrili ülkemizde kalkıp Kerguelen Adaları’na doğru yola koyulacak ve üstelik bundan nefis bir kitap çıkartacak sosyoloji profesörü az bulunur herhalde. Kaldı ki bunu son derece mütevazı bir biçimde yapıyor Ömer Bozkurt Hoca. Kendisini sadece “gezgin” diye tanımlaması da yanıltmasın sizi. Yaptığı iş, gösterdiği çaba, yürüdüğü yol, getirdiği bilgi sıradan bir gezginin yapabileceklerine pek benzemiyor doğal olarak.” – Sefa Kaplan, Hürriyet, 24.10.2004

Kuzey Atlantik’in yaz aylarında bile sert koşullarında, Hamburg’dan Reykjavik’e giden yük gemisinde, eski ve çalımlı şileplerin özlemini duyan bir yolcu.

Yepyeni bir şileple yapılan yolculuğu, gene de heyecan ve çoşku veren bir deneyim haline getiren ne olabilir? “Sanırım eski ve ‘çalımlı’ şileplerdekinin aynı: her gün, her saat, rengiyle, devinimiyle, her an yenilenen denizde… ayrı bir yerçekimi düzleminde hareket halinde olmak, enginlerin önünde birbirini izleyen sükunu ve rüzgarı yaşamak. Çünkü seyrin kendisi başka hiçbir olağanüstü unsur olmasa bile bir serüvendir.” diyen yazar kuzeyin denizleri, limanları ve insanlarıyla, coğrafya ve tarihle iç içe geçmiş yolculuğunu, bir ticaret gemisinin gerçekleriyle örülü anlatımını, sanatkârca çekilmiş 65 fotoğrafla zenginleştirip sunuyor bizlere.

Her Yere Uzak Topraklar (Tubitak Yay. 2004) kitabıyla gezi edebiyatımıza yeni ufuklar açan Ömer Bozkurt, bu yolculuğunda Faroe Adaları ve İzlanda gibi uzak coğrafyalara yöneliyor.

“Ömer Bozkurt, … fırsat buldukça öyle herkesin gittiği yerlere değil de “her yere uzak topraklar”a gider; sonra da oraların doğasını, bitkilerini, hayvanlarını, tabii kendisini oralara götüren gemilerin insanlarını yazar ve anlatır. Sanatkârca çekilmiş fotoğraflarla.” – Mümtaz Soysal Cumhuriyet, 11. 1. 2006

“Gezi edebiyatımızı zenginleştiren, varolan seyre yeni açılımlar kazandıran bir gezgindir Ömer Bozkurt… “Her Yere Uzak Topraklar” kitabı onun böylesi bir seyrinin ürünü. Okuru avucunun içine alarak hiç görmediği yerlerin, doğa parçasının gerçekliğini dile getiriyor. Usta bir gözlemci, iyi bir anlatıcıyla yüz yüze olduğunuzu hemen kavrıyorsunuz.” – Feridun Andaç, Hürriyet Gösteri, S. 263, Ekim 2004.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI