Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

101 Gemi

101 Gemi

101 Gemi

Yazar: Murat Koraltürk

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür A.Ş. YAyınları

245 Sayfa

ISBN: 9789750188039

Boyut: 22.0 x 23.0

2008

(görsel ve bilgi: istanbulkitapcisi.com)

Kitap Hakkında

“101 gemi nerelerden oluşmaktadır? Hangi kriterlere göre bu kitapta yer almıştır? 101 gemi Türk bandıralı gemilerden oluşmaktadır?

Bunların kimisi yalnızca Osmanlı Devleti zamanında işlemiş, kimisi Osmanlı Devleti zamanında işlemeye başlayıp, Cumhuriyet döneminde de var olmuş veya kimisi yalnızca Cumhuriyet döneminde işlemiş ve kimisi hala işlemekte olan 101 gemidir.

101 gemi türlerine, işletmecisine veya çalıştıkları bölgeye göre sınıflandırılmıştır. Buna göre kitabın ilk dört bölümünde sırası ile Şirket-i Hayriye’nin işlettiği Boğaziçi vapurları; sevahil-i mütecavire vapurları yani İstanbul’un Marmara kıyılarında çalışmış olan vapurlar; şehir hatları gemileri ve Haliç’te işlemiş vapurlar anlatılır. Beşinci bölümde İzmir Körfez vapurları; altıncı bölümde Van Gölü’nde çalışmış ve çalışan gemiler ve İşletmeleri’ne kadar 19. Yüzyıldan 2000’lere uzanan süreçte kamunun işlettiği yolcu gemilerden örnekler tanıtılır. Sekizinci bölümde yat türü gemilerin en güzel ve en tanınmış olanları anlatılır. Dokuzuncu bölümde çoğu kamuya ait olan yük gemileri ve tankerler ele alınır. Onuncu bölümde römorkörler başta olmak üzere kurtarma, söndüren gemileri ve kılavuz botları gibi hizmet gemilerinden örnekler anlatılır. On birinci bölümde ise 19. ve 20. Yüzyılda Osmanlı bahriyesi ve TC donanmasının belleklerde yer etmiş gemilerden bazıları ele alınır.”

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI