Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Kamus-i Bahri - Deniz Sözlüğü

Kamus-i Bahri - Deniz Sözlüğü

Kamus-i Bahri - Deniz Sözlüğü

Derleyen: Süleyman Nutki

Hazırlayan: Mustafa Pultar

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

367 Sayfa

ISBN: 9786053601975

Boyut: 15.0 x 21.5

2011

(görsel ve bilgi: iskultur.com.tr)

Kitap Hakkında

Yirminci yüzyılın başlarında Süleyman Nutkî tarafından derlenen Kamûs-i Bahrî, deniz kültürümüzün sürekliliğini sağlayan çalışmaların başında gelmektedir. 3500’ün üzerindeki deniz terminolojisine ait sözcükleri bir araya getiren Nutkî’nin çalışması, özgün çizimlerin yanı sıra Gemicilik Fenni ve Paasch görselleriyle denizciliğin gelişim ve değişim evrelerini de göz önünde tutarak hazırlanmıştır.

Kamûs-i Bahrî (Deniz Sözlüğü), Mustafa Pultar’ın, özenli Türkçesi ve deniz kültürü çalışmalarıyla 1500 kelimelik  yeni bir lügatçe ile zenginleştirilmiştir.

Osmanlıca ve Türkçe olarak düzenlenen Deniz Sözlüğü, günümüz okuruyla, denize sevdası olanlarla buluşuyor..

Binbaşı Süleyman Nutkî (1853 – 1924) Osmanlı Devleti’nin son yarım yüzyılında denizcilik kültürünün gelişmesine sonsuz emeği geçmiş ve sayısız eserler vermiş bir deniz subayıdır.

Eserleri arasında Deniz Müzesi’nin kuruluşu, Deniz: Deniz Kuvvetleri Dergisi adı altında hâlâ yayımı devam eden Risale-i Mevkute-i Bahriye ile Mecmua-i Fünun-i Bahriye, Deniz ve Umman gibi dergilerin çıkarılması vardır. Osmanlı Kaptan ve Makinistler Cemiyeti’nin ve kılavuzluk teşkilatının kuruluşuna önderlik etmiştir. Çok sayıdaki kitabı arasında Ertuğrul Fırkateyni Faciası, Bahriye Kura Neferi, Istılahat-ı Bahriye ve Muharebat-ı Bahriye-i Osmaniye gibi eserler vardır.

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI