Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Derinlerdeki Portreler - Portraits Of The Deep - Underwater Tales Of Anatolia

Derinlerdeki Portreler - Portraits Of The Deep - Underwater Tales Of Anatolia

Derinlerdeki Portreler - Portraits Of The Deep - Underwater Tales Of Anatolia

Yazar: Mehmet Bezdan

Görseller: Mehmet Bezdan, Aykan Özener

TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Yayınları

477 Sayfa

ISBN: 9789944264761

Boyut: 24.0 x 28.0

Ciltli Şömizli Kapak – Kuşe Kağıt

2019

(görsel: libridergi.org, bilgi: libridergi.org, kidega.com, derinlerdekiportreler.com)

Kitap Hakkında

Derinlerdeki Portreler, denizcilik tarihinin yazıldığı Anadolu kıyılarının binlerce yıllık eşsiz tarihini aydınlatan insanların hikâyesi…

Sualtı arkeolojisinin başladığı kıyılarda bu bilim dalına emek verenler üzerine daha önce yapılmamış bir çalışma.

Derinlerdeki Portreler; dünyanın en eski batıklarının Anadolu kıyılarında kazılması, Bodrum Kalesi’nin dünyanın en eşsiz müzelerinden birine dönüşmesi, Japonya kıyılarında batan Ertuğrul Firkateyni, Yenikapı’daki batıkların, binlerce yıl önce kıyılarımızda yelken açan denizcilerin, suyun metrelerce altından arkeoloji için emek veren bilim insanlarının, bir amaca adanan hayatların ve bu suların yarım asırlık öyküsü…

Denizcilik tarihini sıfırdan yazmaya başlayan ve sualtı arkeolojisinin babası olarak anılan George F. Bass’ten dünyanın en eski batığını kazan Cemal Pulak’a; Türkiye’de sualtı arkeolojisini en ciddi şekilde destekleyen merhum Mustafa V. Koç’tan  Bodrum’un en yaşlı süngercisi Mehmet İmbat’a; suyun metrelerce altında keşfedilen batıkların fotoğraflarını çekerek günışığına çıkaran Donald Frey’den kendisini Türkiye’nin tanıtımına adayan Oğuz Aydemir’e; Türkiye’de batık kazısı yapan ilk Türk bilim insanı Nergis Günsenin’den Bodrum Kalesi’ni dünyanın en özel müzelerinden biri haline getiren Oğuz Alpözen’e kadar yirmi özel portreyle geçmişe yolculuk.

Yaklaşık beş yüz sayfalık bu çalışma arşiv ve portre fotoğraflarla dünü ve bugünü bir araya getirirken İngilizce ve Türkçe baskısıyla bu suların hikâyesini sadece ülkemize değil yurtdışına da anlatmayı amaçlıyor.

Sualtı arkeolojisine Türkiye’de en çok destek veren Mustafa V. Koç’un vefatından önce yapılan son söyleşilerinden biri de bu kitapla birlikte verilen belgesel DVD’siyle okura ulaşıyor.

TINA Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın desteğiyle yayımlanan Derinlerdeki Portreler Türkiye’den Amerika’ya, İstanbul’dan Bodrum’a uzanan uzun soluklu bir çalışmanın ürünü.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI