Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Levâmi'u'n-Nûr Fî Zulmet-i Atlas Minor

Levâmi'u'n-Nûr Fî Zulmet-i Atlas Minor

Levâmi'u'n-Nûr Fî Zulmet-i Atlas Minor

Yazar: Katib Çelebi

Hazırlayanlar: Ahmet Üstüner, H. Ahmet Arslantürk

TÜBA – Türkiye Bilimler Akademisi Yayınları – Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Dizisi

1045 Sayfa

ISBN: 978-9944-2526-90

Boyut: 16.0 x 24.0

Ciltli Kapak – 1. Hamur

2017

(görsel: kutuphane.ufuk.edu.tr, bilgi: eren.com.tr, kutuphane.ufuk.edu.tr, tuba.gov.tr)

Kitap Hakkında

Osmanlı bilim ve kültür mirası açısından tarihî coğrafya alanında yazılmış en nadide kitaplardan olan Levâmi‘u’n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor; XVII. yüzyılın önemli bilginlerinden olan Kâtib Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.

Eser, coğrafya bilimiyle Atlas kelimesini bütünleştiren ve coğrafya sahasında geliştirmiş olduğu projeksiyonu bugün bile kullanılan ünlü coğrafyacı Gerardus Mercator’un kısa adıyla Atlas Minor olarak bilinen meşhur Latince eserinin şerh-tercümesidir. Levâmi‘u’n-Nûr, Cihannümâ’da kaynak olarak kullanılmak üzere tercüme edilmiş bir eser olmakla birlikte, Kâtib Çelebi’nin orijinal yorum/değerlendirme ve açıklamaları ile kendi özgünlüğünü yakalamış ve sonraki çalışmalarda kaynak olarak kullanılmıştır. Ayrıca eser, Mercator Projeksiyonu’na göre çizilmiş haritaların yine Kâtib Çelebi’nin kalemiyle aktarılmış olması dolayısıyla coğrafya alanında Batı dünyasında meydana gelen gelişmelerin Doğu bilginlerine aktarılması açısından da önemli bir işlevi hakkıyla yerine getirmiştir.

Eser Ahmet Üstüner ve H. Ahmet Arslantürk tarafından hazırlanan inceleme ile birlikte tıpkıbasım olarak yayımlanmaktadır.

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI