Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Buhar ve Gaz Türbinleri

Buhar ve Gaz Türbinleri

Buhar ve Gaz Türbinleri

Yazar: Fahrettin Küçükşahin

Birsen Yayınevi

501 Sayfa

ISBN: 978-975-511-482-8

Boyut: 13.5 x 20.0

Karton Kapak – 1. Hamur

2018

(görsel: birsenyayinevi.com, bilgi: deryayinevi.com.tr, birsenyayinevi.com)

Kitap Hakkında

Dünya denizciliğinde, İkinci Dünya Savaşı sonrası başlayan motorlu gemi serüveni, o zamana kadar ön planda tutulan buhar türbinli gemilerin elimizden uçup gitmesine yol açtı. Onları yitirdik. Bu değişimde zamanla işletmeci mantığı ve gerçekçiliğin de katkısı büyük oldu. Bu arada türlü etkenlerin, örneğin işletmeci personel sayısı, genel verim, özgül yakıt tüketimi, seyir yarıçapı, özgül yağ harcamı, fren beygir gücü vb.’nin göz ardı edilmesi de düşünülemezdi.

Uzun yıllar dizel motorlarının adeta gemileri istilası sürdü gitti, bugün de devam ediyor. Ancak geçmişten bugüne gemi türlerinde ve yük taşıma şekillerinde önemli değişiklikler meydana geldi. Yapılan araştırmalar, iz bırakmadan kaybolan bazı gemilerin batışlarında, önemli neden olarak dizel motorlarını gösterdi. Dolayısıyla bazı gemi türlerinde, örneğin büyük tonajlı LNG ve LPG tankerleri, yüksek hızlı konteyner vb. gemilerinde tüm aleyhte etkenlere rağmen, buhar türbinlerinin kullanılması zorunlu bir hale geldi ve hızlı bir şekilde stimli gemiler yapılmaya başladı. Bu hızın özellikle yirmi birinci yüzyıl ile önemli bir ivme kazandığı da bir gerçek.

Dizel motorlarının buhar türbinleri karşısındaki noktalarından biri, üretebildiği maksimum gücün 84 bin KW oluşudur. Bundan daha fazla güce bir gereksinme olduğu zaman, buhar türbinlerinin veya buhar türbinleri ile birlikte kullanılabilen gaz türbinlerinin düşünülmesi gerekmektedir. Nitekim yüksek güçlü makinelerle donatılmış büyük tonajlı yolcu gemilerinde, nükleer kuruluşlarda, termik santrallerde, rakipsiz olarak buhar ve gaz türbinlerinden yararlanılmaktadır. Bu durum buhar türbinlerinin 2000’li yıllarda da önemli rolünü sürdüreceğini göstermektedir.

2000 yılında basılan “Gemi Makineleri Operasyonu 1” kitabımın önsözünde “Ulu Yaradana şükürler olsun, basımını gerçekleştirdiğim kitaplarımın sayısı, elinizdeki ile 31’i buldu. Emri hak vaki olana kadar bu sayıyı 40’ın üzerine çıkarmayı umut ediyorum.” sözlerini kullanmıştım. Ne mutlu bana ki, Ulu Yaradan bana bu fırsatı verdi, şükürler olsun ve “Buhar ve Gaz Türbinleri” benim 41. kitabım oldu.

Saygı ve sevgi ile sunuyorum…

İçindekiler

BÖLÜM 1: Buhar Türbinlerinde Çevrimler, Güç, Verim ve Buhar Tüketimleri

BÖLÜM 2: Buhar Türbinlerinin Çalışma İlkeleri

BÖLÜM 3: Buhar Türbinlerinin Operasyonu

BÖLÜM 4: Buhar ve Beslenme Suyu Sistemleri

BÖLÜM 5: Gaz Türbinleri

BÖLÜM 6: Buhar Türbinleri Soruları

BÖLÜM 7: Beslenme Suyu Devresi Soruları

BÖLÜM 8: Gaz Türbini Soruları

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI