Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

Akdeniz Usulü Beslenme

Akdeniz Usulü Beslenme

Akdeniz Usulü Beslenme

 

Editörler: Eren Akçiçek, Semih Ötleş, Mustafa Tan

Sidas Yayıncılık

332 Sayfa

ISBN: 978-605-89215-1-1

Boyut: 16.0 x 24.0

Ciltli Kapak

2017

(görsel: gidakitaplari.com, bilgi: pandora.com.tr, ta-ze.com.tr,  gidakitaplari.com

Kitap Hakkında

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından yayımlanan Akdeniz Usulü Beslenme kitabı, tıp hekimi, tarihçi, coğrafyacı, arkeolog, gıda bilimci, su ürünleri uzmanı, ziraatçı, diyetisyen gibi farklı alanlardan 30 araştırmacıyı bir araya getirdi.

Kitap, dört ana bölümden oluşuyor.

Kültür bölümünü oluşturan ilk ana bölümde, Akdeniz coğrafyası, tarihi, zeytin ve zeytinciliği, bağ ve şarapçılığı, balıkçılığı ile Klazomenai antik kenti zeytinyağı işliği yer almaktadır. İkinci ana bölümde, Flavonoidler, Akdeniz Usulü Beslenme ve Girit Mutfağına yer veriliyor. Üçüncü ana bölümde, zeytinyağı, şarap, peynir, meyveler, sebzeler, tahıllar, otlar ve kuru yemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri detaylı olarak anlatılıyor. Dördüncü ana bölümde, Akdeniz Usulü Beslenmenin kalp hastalıkları, kanser, alerjik hastalıklar, alzheimer hastalığı, metabolik sendrom üzerine koruyucu etkisi anlatılmaktadır.

Kitabın yazarlarından Dr. Eren Akçiçek, Prof. Dr. Semih Ötleş ve Dr. Mustafa Tan, Akdeniz usulü beslenmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

Üzerinde yaşadığımız gezegende bugün ne yazık ki birçok ülke insanı, açlık ya da yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybetme tehlikesi altında. Gelişmiş ülkelerin insanları ise; sayısız gıda maddeleri başta olmak üzere çeşitli olanaklara sahip oldukları halde yanlış beslenme ve uygarlıktan kaynaklandığı söylenen çeşitli hastalıklara yakalanmakta. Akdeniz çanağı ise, binlerce yıllık kültür birikiminin izleriyle bezenmiş olarak, yalnız coğrafyası, tarihi, kültürü ve uygarlığı ile değil, eşsiz ve üstün özelliklerdeki mutfağıyla da tüm dünyada ayrıcalıkla bir konuma sahip olarak haklı bir üne sahip olmuştur. Bu çok özel mutfak, artık sınırlarını aşarak lezzet ve sağlık yönünden dünyanın birçok yörelerinde de kabul edilmiş ve büyük övgüler almıştır. Bu mutfağın kısa bir tanımlaması olan ve “Akdeniz Usulü Beslenme Pramidi” olarak adlandırılan sihirli piramit; sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu, yağlardan zeytinyağının ve zeytinin, etlerden balığın tercih edildiği tahılların süt ürünlerinin şarabın dengeli tüketildiği, kabuklu yemişlerin de yer aldığı bir beslenme şeklidir. Akdeniz Usulü Beslenme, iki kavramı da bilim dünyasını hediye etmiştir. Fazla yağlı yiyen ve sigara içen, fakat şarap tüketen Fransızlarda kalp hastalıklarının az görülmesi “Fransız paradoksu” yine bol zeytinyağı tüketen insanlarda kalp damar hastalıklarının az görülmesi “Akdeniz paradoksu” olarak nitelendirilmiştir. Akdeniz Usulü beslenme; insanları sağlıklı tuttuğu gibi bazı hastalıklara karşı korumakta ve onları uzun ömürlü kılmaktadır. Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu bünyesinde yeni kurulan Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nün eğitimine de katkı sağlayabilecek bu kitabın gerek bilim çevrelerinin kullanımı gerek tüketicinin bilinçlenmesi ve kamu kurumları için bilgilendirici ve yön verici bir özelliğe sahip olacağı düşünülmektedir.”

İçindekiler:

A- Kültür

1- Akdenizlilik Üzerine

2- Akdeniz Coğrafyası

3- Genel Çizgileriyle Akdeniz Tarihi

4- Akdeniz Zeytinciliğinin Dünü, Bugünü Ve Yarını,

5- Akdeniz Güzeli: Zeytin

6- Klazomenai Antik Kenti Zeytinyağı İşliği

7- Akdeniz Ülkeleri Şarapçılığı

8- Akdeniz Balıkçılığı

B- Beslenme

9- Flavonoidler

10- Akdeniz Usulü Beslenme

11- Akdeniz Diyetinin Temeli: Girit Mutfağı

C- Gıdalar

12- Zeytinyağı

13- Şarap Ve Sağlık

14- Akdeniz Usulu Beslenmede Balık

15- Peynirin Besin Değeri

16- Tahıllar

17- Meyveler

18- Akdeniz Usulü Beslenmede Sebzeler

19- Otlar Ve Sağlık

20- Kuruyemişler

D- Sağlık

21- Kalp Sağlığı Ve Akdeniz Tipi Diyet

22- Kanser Ve Akdeniz Usulü Beslenme

23- Alerjik Hastalıklar Ve Akdeniz Diyeti

24- Alzheimer Hastalığı Ve Akdeniz Diyeti

25- Metabolik Sendrom Ve Akdeniz Diyeti

 

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI