Denizci Kitaplığı

Türk Denizciliğinin Belleği

The Turkish Raid Saga

The Turkish Raid Saga

The Turkish Raid Saga

Yazar: Bjorn Jonsson

Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Yayınları

74 Sayfa

(görsel ve bilgi: tinaturk.org)

Kitap Hakkında

Tina Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı yeni bir yayınla Denizcilik Tarihinde bilinmeyen bir sayfayı açıyor. 

17. yüzyılın ilk yarısında Akdeniz’den Atlas Okyanusu’na çıkan Türk denizcilerinin İzlanda serüveninin yerel kişilerce kaleme aldığı 4-5 kitaptan bir tanesini eski İzlanda dilinden tercüme ettirerek yayınlamaktayız. 

Bugüne kadar teşebbüs edilemeyen bu girişimin diğer kitaplar için de yapılması samimi dileğimizdir. 

Gerek bu eski dili tercüme edecek kişilerin son derece sınırlı olması, gerekse talep edilen yüksek tercüme bedelleri, sanırım bugüne kadar bu işlevi geciktirmiş. 

Sayın Selim Sırrı Altıer’in “Osmanlı Bahriyesi’nin Yelken Devri ve Türk Korsanları” adlı kitabı vasıtasıyla İzlanda’da yazılan, Türklere ait eserlerin varlığından haberdar olmuştum.

Geride bıraktığımız 2 yıl içinde 360 derece grubundan Mualla – Osman Erkut ve Mehmet Fertan kitapların orijinallerinin fotokopilerine sahip olduklarını belirttiler.

Tina Yönetimi, tercümesini üstlendiğim kitaplardan bir tanesini dar kapsamlı yayınlamayı uygun buldu ve elinizdeki bu kitapçık Deniz Tarihimize kazandırıldı.

Olayları ve yazılanları kendi dönemi içinde değerlendirmek ve görmek gerekiyor. Tercüme bitinceye kadar yazılanların içeriğini bilmek mümkün değildi. Hareket noktası 1600’lü yılların başında İzlanda’ya giden Türkler ile ilgili kitapların ilginçliğiydi. Resimler kendi koleksiyonumdan ve bazıları ilk kez Türkiye’de bir yayında yer alıyorlar.

Tercüme konusunda yardımcı olan Sayın Evren Ay’a, kitapçığın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan Sayın Sanem Yükselsoy Tekcan’a, eserin orijinalini temin ederek yayınlanması için heyecan yaratarak destek veren Erkurt çiftine ve Mehmet Fertan’a, Tina çatısı altında yayına sahip çıkan Yönetim Kurulu arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Bu yayını dünyaya yeni gelen torunum Bulut Aydemir’e ithaf ediyorum.

Oğuz Aydemir

İçindekiler:

-Sunuş 5

-Kuzey Denizine Çıkan Türk Korsanlarının En Uzun Seferi 7

-The Turkish Raid Saga 13

-Murat Reis / Jan Janszoon and his son Anthony Jansen Van Salee 71

Bağlantı:

http://www.tinaturk.org/THE_TURKISH_RAID_SAGA.pdf

 

 

Yorumlar

İlk Yorumu Ekle

DENİZCİ KİTAPLIĞI